Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 28 Studeni 2022 14:24

U Velikoj županijskoj vijećnici održana 5. sjednica Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina

 

Hrvatska zajednica općina djeluje kao udruga općina u Republici Hrvatskoj, udruženih na dragovoljnoj osnovi, posebno ističući tradicijsku baštinu i povijesni kontinuitet općinskog i županijskog uređenja Republike Hrvatske kroz hrvatski višestoljetni državno-pravni kontinuitet.

Zajednica broji 332 člana, a riječ je o asocijaciji koja zastupa interese lokalne samouprave te potiče na suradnju i razmjenu iskustava hrvatskih općina, uz promicanje posebnosti u gospodarskom, kulturnom i drugim područjima života i rada općina.

Peta sjednica Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina uz nazočnost predsjednika Upravnog odbora Božu Lasića, zamjenika predsjednika Ivicu Kovačevića, dopredsjednike Zlatka Fumića, Gloriju Palisku, Slavka Prišćana, te brojne članove, održana je u Velikoj županijskoj vijećnici, a dobrodošlicu u Županiju svima nazočnima poželjela je županica Antonija Jozić, ukratko prezentirajući povijest i ljepote Požeško-slavonske županije.

„Hvala na svemu što kao zajednica općina činite vezano za poboljšanje i financiranje uvjeta poslovanja naših općina, odnosno naše lokalne samouprave. Lokalna samouprava je ona koja najbolje zna potrebe građana. Ako ćemo govoriti o načelu EU, načelu supsidijarnosti, gdje se politike moraju donositi od najniže razine, onda to zasigurno i Hrvatska zajednica općina, jednako kao i Udruga gradova RH, čini na najbolji mogući način. Dva mandata bila sam gradonačelnica Pleternice i dva mandata u Izvršnom odboru Udruge gradova RH i znam koliko znači ta sinergija, suradnja i zastupanje stavova lokalne samouprave dalje prema Vladi RH i prema višim razinama.“ – rekla je županica.

„Hvala Upravnom odboru općina na svemu što radite, u ime građanki i građana svih gradova i općina, jer su to sve zajednički interesi koji se ostvaruju. Stvaranje povoljnih uvjeta i razvoja gospodarstva, ali i povoljnih uvjeta življenja naših građana, od najmanje općine do najvećeg grada u Republici Hrvatskoj.“ – istaknula je županica Jozić.

Božo Lasić, načelnik Općine Konavle i predsjednik UO HZO-a ovom prigodom istaknuo je kako je na sastanku bila riječ o vrlo značajnim temama, posebice sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima i sufinanciranju lokalnih cesta.

“Uputio bih zahvalu Vladi RH koja nam je sve do kraja ožujka 2023. godine zamrznula cijenu energenata električne energije tako da nemamo dodatnih troškova. Da toga nema, cijena bi bila preko 250 do 300 posto za cijenu struje u vrtićima, domovima za stare i nemoćne te za javnu rasvjetu i slično, bio bi to ogromni udar na naše proračune. Stoga izražavamo zahvalnost Vladi RH što su prihvatili ovaj naš prijedlog.“ - naglasio je Lasić.

Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić i zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice općina, rekao je kako je na sjednici napravljen osvrt za prethodno razdoblje i rezultate koje je Zajednica postigla lobirajući s ministarstvima i predsjednikom Vlade RH.

“Mogu reći da smo napravili pun iskorak na tu temu jer vezano uz ovu problematiku - cijenu energenata, male općine bile su formalno pred bankrotom, a svi znamo što to znači za naše stanovništvo, naše mještane, djecu, umirovljenike. Sa zamrzavanjem cijena električne energije smanjili smo te troškove, a vjerujem da ćemo u nadolazećem razdoblju, kad najavljujemo i povećanje kapaciteta u dječjim vrtićima, s ovim dodatnim financiranjem, uspjeti podići nivo standarda života u našim općinama, uz unapređenje svih usluga koje pružamo građanima.“ - rekao je Ivica Kovačević.

Pročitano 1033 puta