Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 12 Studeni 2022 14:30

Martinje i „Okusi jeseni“ u Požegi

 

Objedinjeni pod nazivom „Okusi jeseni“ - Bučijada, Kestenijada i Martinje, tradicionalno svake godine u Šetališnoj zoni okupe brojne Požežane, njihove goste i turiste. Ovogodišnja manifestacija započela je već u jutarnjim satima prigodnim jesenskim sajmom, a brojni izlagači iz cijele Slavonije, njih gotovo 60, kao i svake godine do sada izložili su svoje domaće proizvode, med, zimnicu, slastice, sokove, suvenire, rukotvorine, suhomesnate proizvode, prirodne čajeve.

Svojim glazbenim i plesnim izvedbama manifestaciju su upotpunili mladi tamburaški sastav DeGotho, Folklorni ansambl Požega te KUD Požeška dolina, dok su za najmlađe pripremljene brojne jesenske radionice i igraonice u suradnji s osnovnim školama, Društvom „Naša djeca“ te Odredom izviđača Požega.

U sklopu manifestacije dodijeljena su priznanja najboljim medarima u sklopu Županijskog ocjenjivanja meda na kojem je ove godine bilo 97 uzoraka, a uz direktoricu TZ Grada Požege Mirnu Šimunović Svoboda, vrijednim medarima priznanja su dodijelili županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević koji su ovom prigodom dobitnicima čestitali na priznanjima te svima poželjeli lijep provod na požeškom Martinju.

U suradnji s HPD Gojzerica, HPD Sokolovac i HPD HZZO organiziran je izlet Požeškom gorom, a središnji dio manifestacije - obred krštenja mošta uz vinskog biskupa Vladu Bauera i njegove ministrante, održat će se u predvečernjim satima uz nastup Požeških tamburaša, dok će tijekom oba dijela programa svoju ponudu predstaviti vinari požeškog kraja koji će na svojim vinskim kućicama u ponudi imati degustaciju mladog vina.

Ovogodišnje Martinje bit će i humanitarnog karaktera jer je TZ Grada Požege u suradnji s Udrugom mladi za mlade Pleternice, Savjetom mladih Požeško-slavonske županije, Klubom za mlade „Vallis Humanum“, Požeško-slavonskom županijom, Gradom Požega i Gradom Pleternica, organizirala  humanitarni koncert benda Crvena jabuka - „Mladi za Martinu”.

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 1711 puta