Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 12 Studeni 2022 11:54

Povodom mjeseca muškog zdravlja obilježen „Movember“ - Brkati studeni

 

„Movember“ je javnozdravstvena akcija koja se od 2014. godine obilježava u Požeško-slavonskoj županiji, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka. Brkati studeni mjesec je muškog zdravlja posvećen podizanju svijesti o raku prostate i raku testisa, ali i o drugim zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce.

Ovogodišnju javnozdravstvenu akciju podržao je i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je istaknuo kako je zdravlje zajednice vrlo bitno. „Pozdravljamo ovu akciju u mjesecu muškog zdravlja i nadam se da će dodatno senziblizirati naše sugrađane da idu na preglede kako bi zdravstveni problemi bili na vrijeme uočeni.“ - rekao je Troha.

Javnozdravstvena akcija „Movember“  započela je 2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca, a danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja okuplja više od 5 milijuna registriranih sudionika diljem svijeta koji tijekom studenog puštaju brkove pod sloganom “Mijenjamo lice muškog zdravlja”.

Ciljevi „Movembera“ su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida i prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.

Voditeljica Službe za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Jasmina Kovačević ovom prigodom istaknula je kako je u Požeško-slavonskoj županiji godišnje 30-tak novootkrivenih karcinoma prostate. „Nakon 50-te godine života potrebno je jednom godišnje redovito raditi pretrage, ali naravno ako se primijete određeni simptomi, treba se obratiti i mimo tih godinu dana.“ – rekla je dr. Jasmina Kovačević istaknuvši kako to nije jedina tema u studenom.

„Druge teme su nam rak testisa i mentalno zdravlje. Rak testisa nasreću jako je rijedak i ima dobru prognozu u većini slučajeva. Stoga poziv - provjeravajte svoje testise. Mentalno zdravlje jednako je važna tema jer se u našem društvu od djetinjstva govori dječacima kako treba skrivati osjećaje, muškarci ne plaču, ali i dečki imaju osjećaje i ne trebaju ih se sramiti. Tu je i problematika međuvršnjačkog nasilja u školskoj dobi, izazov društvenih mreža. Kao i za odrasle, preporuka je - kada imate neki problem razgovarajte s bliskim osobama.“ - dodala je dr. Kovačević.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 3036 puta