Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 11 Studeni 2022 14:59

U Križevcima održana 64. sjednica izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

 

U prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci održana je 64. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je uz brojne župane, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, državnog tajnika državni tajnik Zdravka Tušeka, te koprivničko-križevačkog župana Darka Korena u ime Požeško-slavonske županije prisustvovao zamjenik županice Ferdinand Troha.

Uz donošenje prijedloga programa rada za 2023. godinu i financijskog plana, neke od tema 64. sjednice bile su i financiranje izgradnje ključne poljoprivredne infrastrukture, stvaranje održivog sustava financiranja ŽUC-eva, kao i aktualnosti u poljoprivrednoj proizvodnji i državnim potporama poljoprivrednicima.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić zahvalio je ministrici i državnom tajniku koji su sve prisutne informirali o svim aktualnostima vezanim uz poljoprivredu. „Bilo je pitanja na koje smo dobili odgovore i ovakav način rada doista je hvalevrijedan. Imamo informacije iz prve ruke i znamo kako dalje provoditi naše potpore.“ – rekao je Marušić i dodao kako je na sjednici usvojen način financiranja i proračun HZŽ za sljedeću godinu koji iznosi nešto više od 580 tisuća eura.

Ministrica Marija Vučković zahvalila je Hrvatskoj zajednici županija na dosadašnjem angažmanu i doprinosu tome da je Europska komisija nedavno odobrila hrvatski nacionalni strateški plan, kao 10. takav te da se sprema za potpunu pripremu, zahvalivši i na pomoći da u javnost dospije poruka o važnosti proizvodnje hrane, brisanju granica između ruralnog i urbanog prostora te po prvi puta postignutog sporazuma partnerstva između cijele hrvatske poljoprivrede i društva.

„Mi smo danas posebnu pažnju posvetili utjecaju klimatskih nepogoda i osvrnuli se na situaciju koja je u više navrata tijekom svibnja i lipnja zadesila šest hrvatskih županija. Nedavno smo nakon njihovih izrađenih i odobrenih programa potpore koji se financiraju iz državnog proračuna isplatili naknade, a župani su nas izvijestili o zadovoljstvu poljoprivrednika ovakvom mjerom koju je prvi put, pored onih redovnih aktivnosti ublažavanja posljedica, Vlada RH uvela u slučaju Požeško-slavonske županije te ju nastavila provoditi ove godine, a nastavit će se i dalje. Mi financiramo i investicijsku obnovu oštećenih poljoprivrednih gospodarstava, sufinanciramo osiguranje i činit ćemo sve te aktivnosti i dalje, s obzirom da nažalost negativan utjecaj klimatskih promjena, suše i posljedice možemo očekivati i nadalje.“ - rekla je ministrica istaknuvši kako je ugovoreno projekata u vrijednosti 21 milijardu kuna, a dio tih ugovorenih sredstava predstavlja već nova sredstva za ovo programsko razdoblje.

„Isplatili smo gotovo 18 milijardi kuna, otprilike 95 posto osnovne omotnice Programa ruralnog razvoja, izvijestili smo o strukturi namjeravanih investicija, projektima iz nedavno usvojenog Nacionalnog strateškog plana u dijelu koji se odnosi na investicije za poljoprivrednike, na obnovljive izvore energije, na poljoprivrednu infrastrukturu, navodnjavanje.“ - istaknula je ministrica Vučković.

Na 64. sjednici izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija bilo je riječi i o Nacionalnom programu oporavka i otpornosti, a županije su iznijele svoje prijedloge koji su vezani uz logističko-distributivne centre koji su jedna od reformskih aktivnosti te na potpore iz državnog proračuna i nedavno pokrenute posebne programe sufinanciranja županijskih programa potpora poljoprivrednicima.

Pročitano 874 puta