Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 11 Studeni 2022 14:18

Svečano otvoren Centar za posjetitelje „Požeška kuća“ – nova turistička priča grada Požege

 

Centar za posjetitelje „Požeška kuća“ početna je točka turističkog obilaska grada Požege gdje posjetitelj saznaje sve bitne informacije o gradu te mjesto odakle se usmjerava u druge kulturne ustanove grada poput Gradskog muzeja, kazališta, knjižnice, Turističke zajednice. Svečanim otvorenjem „Požeške kuće“ grad Požega stvorio je turističku priču grada doživljaja i finih okusa kroz sva četiri godišnja doba temeljena na povijesnim i kulturnim vrijednostima, gastronomiji i glazbi, ali i čokoladi i vinu.

U projekt izgradnje Centra za posjetitelje "Požeška kuća" uključeni su grad Požega, Ministarstvo turizma i sporta te u sklopu projekta „Požeške bolte“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt se financirao kroz nekoliko faza počevši od 2014. godine, a aktivnosti su se provodile i financirane su sredstvima Ministarstva turizma odobrenima u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma te sredstvima grada Požege.

U trećoj fazi razvoja, prijavljenoj 2017. godine, Centar za posjetitelje „Požeška kuća“, uz to što je dio Programa razvoja javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma i sporta, 2020. godine također postaje i dijelom projekta „Požeške bolte“ koji je dio Pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra iznosi više od 4,5 milijuna kuna od kojih je Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo 32 posto, grad Požega sufinancirao je 38 posto ukupnog iznosa te se kroz projekt „Požeške bolte“ financiralo 30 posto ukupnog iznosa sredstvima EU fonda za regionalni razvoj. Centar se sastoji od prizemlja i podruma koji pričaju priču o gradu te na zanimljiv način pristupaju posjetitelju koji se upoznaje i s poviješću grada, ali i s kulturom življenja Požežana u prošlosti.

U sklopu projekta „Požeške bolte“ sredstva sufinanciraju Europski fond za regionalni razvoj te grad Požega uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata sufinanciralo 50 posto iznosa grada Požege iz projekta „Požeške bolte“.

Uz brojne uvažene goste i uzvanike te predstavnike kulturnog, društvenog, političkog, gospodarskog i vjerskog života, svečanosti otvorenja Centra prisustvovali su i viša stručna savjetnica pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Ana Tišma Hajdarević, voditeljica Odjela za korištenje sredstava Fonda za razvoj turizma pri Ministarstvu turizma i sporta Mirella Benedicti Staraj, gradonačelnik Požege Željko Glavić, te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, a sve prisutne na početku obraćanja pozdravila je v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček.

„Ovdje u ovoj „Požeškoj kući“ tek počinje priča za svakog posjetitelja, jer cijeli naš grad je jedan veliki muzej, ne samo kulturno-povijesne baštine i tradicije, nego i prirodne baštine.“ – istaknula je Lidija Španiček.

“Uvijek postoji pitanje koliko vrijedi skriveno blago?“ – na početku svoga obraćanja rekao je gradonačelnik Požege Željko Glavić, istaknuvši kako je na njega teško odgovoriti, a pogotovo kad se odnosi na blago koje je povijesna i kulturna baština nekog grada ili države. „Ako je skriveno naravno da vrijedi, ali u tome ne uživamo. Zato u Požegi koja doista ima izuzetno bogatu povijesti i koja je izuzetno bogata upravo tim povijesnim i kulturni blagom, ovakav projekt kao što je projekt “Požeške bolte” i otvorenje ove „Požeške kuće“ nešto je od izuzetne vrijednosti.” - naglasio je gradonačelnik.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić ovom prigodom istaknula je zadovoljstvo prisustvovanja ovom događaju važnom za grad Požegu, ali i za cijelu Požeško-slavonsku županiju koja se u nekim vremenima iza nas počela otkrivati posjetiteljima. „Vjerujem da će i „Požeška kuća“ postati inspiracija ne samo Požežankama i Požežanima već i svim onim ljudima dobre volje koji posjećuju Požeško-slavonsku županiju. Požega je jedan veliki muzej i uistinu se imamo čime ponositi. Gradom bogate kulturne, sakralne i prirodne baštine, gradom koji sve to što ima polako stavlja u funkciju i daje na korištenje građanima, ali isto tako na temelju požeških priča, povijesti, pa čak i nekakvih legendi, privlači na ovo područje mnogobrojne goste.“ – rekla je županica Jozić.

Projektom „Požeške bolte“ obuhvaćeno je cjelovito uređenje kompleksa Gradskog muzeja Požega kao centralnog mjesta promocije kulturno-povijesne baštine grada pri čemu je upravo „Požeška kuća“ početna točka od koje cijela turistička priča počinje.

Pročitano 693 puta