Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 10 Studeni 2022 10:51

Svečanost obilježavanja 180 godina Matice hrvatske

 

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi, u dvorani Gradskog kazališta Požega održana je svečanost obilježavanja 180 godina Matice hrvatske kojoj su uz Anitu Katić, predsjednicu požeškog Ogranka Matice hrvatske prisustvovali tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić te brojni gosti i uzvanici iz vjerskog, društvenog, političkog i kulturnog života.

Anita Katić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi, u svom prigodnom obraćanju istaknula je kako je prvi tajnik Matice bio istaknuti Požežanin Vjekoslav Babukić naglasivši pri tome važnost Požežana koji su aktivno sudjelovali u radu ili su na bilo koji način pomogli djelovanju najstarije udruge u Hrvatskoj. Predsjednica Katić između ostaloga zahvalila je Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi i Općini Kaptol bez čije financijske pomoći požeški Ogranak ne bi opstao.

Čestitke i prigodne riječi na visokoj obljetnici Matici hrvatskoj uputili su tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković, gradonačelnik Požege Željko Glavić te županica Antonija Jozić koja je u svome obraćanju istaknula kako nas Matica svojim djelovanjem uči svemu onome što nas čini Hrvatima, našoj tradiciji, obrazovanju, odgoju, cjelokupnom hrvatskom identitetu, čuvajući ono najvrjednije - hrvatsku povijest, baštinu i hrvatski jezik.

„Ponosni smo da su i Požežani ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti, a svojim su postignućima uvelike doprinijeli znanstvenom, književnom i društvenom životu. Požežani su odavno prepoznali važnost hrvatskoga, a Požega se tako može pohvaliti kako je davne 1847. godine prvi puta službeno korišten hrvatski jezik i to na Županijskoj skupštini upravo u Požegi. Vijest o tome prenio je i glasoviti Ljudevit Gaj u svojim novinama. Tada 1847. godine, četiri godine nakon govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Saboru, prvog zastupničkog govora na hrvatskom jeziku, Sabor je donio zaključak o uvođenju hrvatskog jezika u javnu upotrebu.“ – istaknula je županica te naglasila kako je iza članica i članova Matice 180 godina promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta, 180 godina stvaralaštva i djelovanja za hrvatski narod i društveni razvitak.

U svečanom dijelu programa sa svojim glazbenim i glumačkim izvedbama nastupili su članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi i glumac Gradskog kazališta Požega, Klapa sv. Lovro, HKUD Vijenac iz Požege, učenici požeške Gimnazije, Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi te Glazbene škole Požega.

Izvor fotografija: pozeski.hr

Pročitano 1101 puta