Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 08 Studeni 2022 16:21

Županica Jozić obišla radove na izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Novi Bešinci

 

Općina Kaptol prošle godine započela je s jednim od najznačajnijih projekata na tom području. Riječ je o uređenju komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Novi Bešinci kojom je predviđena izgradnja ceste te vodovodne i kanalizacijske mreže kroz zonu kao i proširenje županijske ceste u Novim Bešincima. Postupkom javne nabave za izvođača radova izabrana je tvrtka Osijek Koteks d.d., a projekt ukupne vrijednost šest milijuna kuna financira se većim dijelom od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali dijelom i iz općinskog proračuna. Radove na izgradnji komunalne infrastrukture obišli su županica Antonija Jozić te načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Ovom prigodom načelnik Pavičić istaknuo je kako je industrijska zona, ukupne površine 12 hektara sa prometnicama, namijenjena poduzetnicima te kako su trenutno u tijeku pripremni radovi za asfaltiranje proširenja županijske ceste gdje je dograđena dodatna traka za skretanje prema reciklažnom dvorištu i priprema za asfaltiranje cesta u industrijskoj zoni prije koje je izgrađena vodovodna i kanalizacijska mreža.

„Izgradnja zone započela je prošle godine, zbog reciklažnog dvorišta. Tada je napravljen pristupni dio makadamske ceste i vodovod u vrijednosti 600 tisuća kuna, od čega nam je Ministarstvo graditeljstva sufinanciralo 180 tisuća kuna. Ove godine aplicirali smo na natječaj za gospodarske zone gdje smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobili 3,5 milijuna kuna. Proveli smo javnu nabavu za cjelokupne radove (cesta, voda, kanalizacija, uz obodne i makadamske ceste) ukupne vrijednosti projekta 6 milijuna kuna od čega ćemo ove godine iskoristiti 5 milijuna kuna sredstava. To se odnosi na rekonstrukciju prometnice ukupne dužine 860 m što uključuje i rekonstrukciju 210 m županijske ceste, jer tu radimo raskrižje s odvajanjem prometa. Između ostaloga, napravljeno je i 150 m dijela kanalizacijske mreže naselja Novi Bešinci ukupne vrijednosti 260 tisuća kuna.“ - istaknuo je načelnik.

„Veliki je interes naših lokalnih investitora, a trenutno se radi o automehaničarskoj radioni, velikoj praonici za kamione i osobna vozila, drvoprerađivačkom sektoru te dijelu ekološke prerade. Mi to radimo upravo za naše poduzetnike kako bi im dali priliku za proširenje.“ - naglasio je Pavičić.

Izgradnja komunalne infrastrukture u gospodarskoj zoni Novi Bešinci jedan je od devet projekata koji se provode na području županije, a kojima je iz natječaja Gospodarske revitalizacije Slavonije, Baranje i Srijema od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dodijeljeno preko 30 milijuna kuna. Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić iskazala je zadovoljstvo jer je upravo ovo prvi projekt koji će biti realiziran.

„Tih devet projekata, osim ulaganja u prometnu ili drugu temeljnu infrastrukturu poduzetničkih zona kao što je ovdje riječ, su i rekonstrukcije prometnica u gradu Požegi, Lipiku i Pakracu. Također rade se i prometnice u industrijskoj zoni u Pleternici, kao i projekt Grada Kutjeva i izgradnja njihovog Centra u gospodarskoj zoni. Uz sve navedeno tu je i projekt Županije, naš Inovacijski i Coworking centar Panora za koji je raspisana javna nabava. Sve navedeno, projekti su koji su usmjereni u daljnji razvoj gospodarstva Požeško-slavonske županije, ona temeljna infrastruktura koju jedinice lokalne i područne samouprave na neki način trebaju pružiti našim poduzetnicima. Poduzetničke, gospodarske i industrijske zone bitan su segment razvoja gospodarstva Požeško-slavonske županije i naravno tu i nadalje treba ulagati.“ - naglasila je županica.

„Činjenica je da su se na područjima na kojima se ulagalo u poduzetničke zone događale određene promjene vezano za dolazak novih investitora. Osim toga, postojeći poduzetnici koji posluju možda u nekim skučenim prostorima odlučili su ići u poduzetničke zone sa svim potporama i podrškom koju daje lokalna samouprava, a onda su naravno širili i svoja poslovanja. Jako lijep primjer je gospodarska zona u Gradu Pakracu koja se i dalje širi te dovodi nove investitore.“ - rekla je županica Jozić.

Pročitano 865 puta