Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 28 Listopad 2022 20:57

Korisnicima iz Požeško-slavonske županije dodijeljeno preko 20 milijuna kuna putem ugovora iz mjera ruralnog razvoja

 

Svečanom otvorenju konferencije ''3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva" održanoj u Puli, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, potpredsjednicu Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anju Šimpragu, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković te ministra zdravstva Vilija Beroša, iz Požeško-slavonske županije prisustvovali su županica Antonija Jozić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, te poduzetnici s područja županije.

Prvi dan Konferencije obuhvatio je teme protupožarne zaštite šuma i šumskih resursa te panel raspravu o primjerima dobre prakse u hrvatskoj poljoprivredi, dok su drugi dan konferencije uručeni ugovori iz mjera Programa ruralnog razvoja, kao i održane međuresorne panel rasprave o novim prilikama za hrvatske poljoprivrednike i utjecaju klimatskih promjena na prehrambenu sigurnost, a govorilo se i o aktualnim temama novog programskog razdoblja i financijske perspektive u poljoprivredi i ribarstvu.

Ovom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručili su nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je dodijeljeno 37 ugovora o potpori ukupno vrijednoj više od 105 milijuna kuna. Novi ugovori omogućit će ulaganja kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije, navodnjavanje i modernizacija na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i unaprjeđenje društvene infrastrukture u ruralnim područjima te modernizacija u predindustrijskoj preradi drva.

Između ostalih, svečani ugovori dodijeljeni su Gradu Pleternici i Gradu Lipiku za izgradnju dječjih vrtića, te tvrtkama Stolarija „Batori“ iz Požege te „Šume Stugić“ iz Pakraca koje su dobile potpore za ulaganje u modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva.

Premijer Andrej Plenković ovom prigodom istaknuo je kako je Hrvatska poljoprivreda, unatoč svim vanjskim krizama, pokazala otpornost i izdržljivost te pozvao poljoprivrednike da nastave sa svojim vrijednim i nezamjenjivim radom kako bismo iskoristili sve svoje potencijale, razvijali proizvodnju i povećavali izvoz jer je hrana i prehrambena sigurnost u krizi važnija nego ikada.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak/Glas Istre

Pročitano 2146 puta