Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 18 Rujan 2022 13:45

Obilježena 130. obljetnica DVD-a Pleternica

 

Okupljanjem brojnih članova, gostiju i uzvanika u dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica te svečanom sjednicom društva započelo je obilježavanje visoke 130. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pleternica, najstarijeg vatrogasnog društva s područja grada Pleternice te četvrtog po starosti na području naše županije. Uz domaćine i brojne goste svečanoj sjednici prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Predsjednik DVD-a Pleternica Dragutin Žnidarec istaknuo je kako je zapravo sve počelo nakon velikog požara kada su se Pleterničani sastali i 1892. godine odlučili osnovati Vatrogasno društvo.

„U velikom požaru izgorjela je obrtnička radionica bačvara i susjedna osnovna škola, tada drvene građe i sa slamnatim krovovima. Tada se krenulo sa ručnim štrcaljkama, prvim vatrogasnim spremištima, gradnjom vatrogasnog doma na današnjoj lokaciji DVD-a Pleternica, preko svjetskih ratova, Domovinskog rata kada je rad uvijek malo zaostajao, pa do današnjih svijetlih trenutaka kada je vatrogasno društvo opremljeno najmodernijim vozilima, osobnom i skupnom opremom, a razmišlja se i o gradnji novog suvremenog Vatrogasnog doma sa potrebnim garažama za vozila i spremištima za osobnu opremu.“ – istaknuo je Žnidarec.

„Između ostaloga, ovu obljetnicu organiziramo i da se prisjetimo svih onih koji su radili i izgradili ovo društvo te da odamo priznanja onima koji danas djeluju i koji su to zaslužili, a koja vatrogasna organizacija dodjeljuje. Kontinuitet vatrogastva na području grada Pleternice jako je dug što potvrđuje i 100 godišnje djelovanje DVD-a Frkljevci-Kadanovci.“ – rekao je predsjednik DVD-a.

U prigodi ove visoke obljetnice DVD-a Pleternica svoje čestitke članovima i predsjedništvu uputili su i predsjednici DVD-a s područja grada Pleternice, predstavnik prijateljskog DVD-a iz Vukovara, predsjednici Vatrogasnih zajednica grada Požege, Pakraca i Lipika, Požeštine te Požeško-slavonske županije, kao i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić te županica Antonija Jozić koja je ujedno i počasna članica DVD-a Pleternica.

„Dvanaest  godina aktivno sam bila na području Grada Pleternice, bilo je lijepih i teških trenutaka, ali svi ti trenuci jednom malom čovjeku pokazali su što je to vatrogastvo, što to naši vatrogasci čine, u kojim to sve oni nevoljama po noći, kiši, nevremenima izlaze na intervencije. S druge strane s kojom pažnjom skrbe o djeci, o pomlatku, o ženama u društvu, ali i svim društvenim događanjima i manifestacijama. Svugdje ste prisutni, pa ne čudi da se danas na ovu sjednicu odazvalo vodstvo svih trgovačkih društava i ustanova na području Grada Pleternice. Njihov dolazak zapravo svjedoči da suradnja postoji, postojala je, te će postojati i u budućnosti.“ – rekla je županica u svome obraćanju te istaknula kako su tada, davne 1892. godine neki mudri ljudi, u potrebama u kojima se našla Pleternica i Pleterničani, osnovali DVD, a kako danas 130 godina kasnije baštinimo društvo koje je uređeno, opremljeno, te koje je savladalo izazove prošlih vremena.

„Rezultati DVD-a Pleternica govore dovoljno o njima samima, a mi im u budućnosti budimo podrška u smislu  financiranja, opremanja, izgradnje, ali i podrška u onom ljudskom i prijateljskom smislu kada jedni drugima trebamo uskočiti. Kada nas trebate, zovite nas, mi smo isto s vama!“ – naglasila je županica Jozić te svim vatrogascima i članovima DVD-a Pleternica čestitala visoku obljetnicu osnutka.

Ovakve obljetnice uvijek su i prigode da se nagrade oni najzaslužniji te su tako tradicionalno podijeljene Zahvalnice za 10, 20 i 30 godina rada u društvu, odlikovanja u obliku brončanih, srebrnih i zlatnih plamenica, te najviše Veteransko priznanje koje je primio najdugovječniji predsjednik DVD-a Pleternica Radovan Rotar, a DVD Pleternica dobilo je priznanje HVZ za svoju 130. godišnjicu.

Nakon svečane sjednice uslijedila je velika pokazna vatrogasna vježba prilikom koje su članovi DVD-a Pleternica zajedno sa DVD-ima iz susjednih mjesta pokazali tehnike kojima se služe prilikom raznih situacija kao što su načini spašavanja osoba iz ugroženih objekata, iz vozila u prometnim nesrećama, pa sve do gašenja požara otvorenog prostora i objekata.

Izvor fotografija: pozeska-kronika.hr

Pročitano 680 puta