Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 11 Rujan 2022 17:22

100. obljetnica jednog od najstarijih DVD-a s pleterničkog područja

 

Posvetom i predajom nove vatrogasne zastave koju je ovom prigodom blagoslovio vlč. Luka Čačić iz pleterničke župe sv. Nikole započela je proslava 100. obljetnice DVD-a Frkljevci-Kadanovci kojoj su uz predsjednika DVD-a Žarka Kšeneka i članove prisustvovali i zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Ivan Novosad, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Dragutin Žnidarec, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Jedno od najstarijih Dobrovoljnih vatrogasnih društava s pleterničkog područja u novouređenom Vatrogasnom domu svečanom skupštinom društva obilježilo je svoju visoku obljetnicu od osnivanja davne 1922. godine.

U svome obraćanju prisutnim gostima predsjednik DVD-a istaknuo je kako su od DVD-a Frkljevci-Kadanovci stariji samo DVD Pleternica koje je osnovano 1892. godine te DVD Buk osnovano 1909.godine. „DVD Frkljevci-Kadanovci od samih početaka brinulo se o sigurnosti sela, ali se bavilo i društvenim radom te su tako bile poznate amaterske kazališne predstave koje je priređivalo diletantsko društvo DVD-a Frkljevci-Kadanovci. Danas naš DVD spada u manja vatrogasna društva i nakon ove visoke obljetnice očekujemo da će se naš rad pojačati te da će biti i mlađih pripadnika, da ćemo nabaviti nužnu osobnu i skupnu opremu, te jednim zajedništvom nastaviti s radom.“ – istaknuo je predsjednik Kšenek.

Čestitke DVD-u uputili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeštine Ivan Novosad, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Dragutin Žnidarec, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, te županica Antonija Jozić koja im je poželjela da dočekaju proslavu i sljedećih sto godina uspješnog rada i postojanja.

„Ova obljetnica neka vam bude vjetar u leđa da hrabro krenete u godine koje su ispred vas i da popratite malo i poslušate savjete predsjednika Županijske vatrogasne zajednice koji prije svega upućuje na opremanje. Vjerujem da će mjesni odbor Frkljevci-Kadanovci kao i svi mještani, dati potporu da ovo društvo opstane bez obzira na ‘bure’ koje smo imali u prethodnom vremenu, bez obzira na neku letargiju koja se bila uvukla u društvo. Broj ljudi koji su danas ovdje, broj vas koji ste danas u DVD-u, zasigurno je jedan pozitivan smjer i neka tako bude i u buduće.“ – rekla je županica Jozić u svome obraćanju prisutnima.

Nakon uručenja zahvalnica i diploma u sklopu proslave 100. obljetnice DVD-a izvedene su i pokazne vježbe koje su izveli članovi i članice društva.

Izvor fotografija: Požeška kronika

Pročitano 2591 puta