Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 09 Rujan 2022 14:53

Na požeškom Veleučilištu održana 8. Međunarodna konferencija „Vallis Aurea“ 2022. s fokusom na turizam i ruralni razvoj

 

Povodom osnivanja Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, požeško Veleučilište domaćin je 8. Međunarodne konferencije „Vallis Aurea“ 2022. s fokusom na turizam i ruralni razvoj na kojoj je glavna tema upravo „Izazovi suvremenog turizma: ruralno-održivo-digitalno”.

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluje više od 60 autora iz renomiranih institucija sa znanstvenim i stručnim člancima, a cilj ovog događaja je okupiti sve relevantne društvene, obrazovne i gospodarske subjekte kako bi kroz konstruktivnu raspravu pronašli rješenja trenutnih problema i kreirali nove ideje za razvoj turizma.

Organizatori konferencije su Veleučilište u Požegi, DAAAM International Vienna te Ekonomski fakultet Uzhhorod, a uz dekana požeškog Veleučilišta Borislava Miličevića, programu konferencije prisustvovali su i brojni uzvanici među kojima i županica Antonija Jozić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Robert Raponja, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, predstavnici Ministarstva turizma te lokanih turističkih zajednica.

Proces europskih integracija iznjedrio je institucionalnu, gospodarsku, političku i kulturnu suradnju među državama, kao i njihovu integraciju u jedinstveni gospodarski sustav. Istodobno se nastoji očuvati nacionalni identitet zemalja članica kao i njihova regionalna raznolikost, a prepoznavanje raznolikosti regija, njihovih posebnosti i komparativnih prednosti u jedinstvenoj Europi od iznimne je važnosti za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi istaknuo je da se javnosti želi poslati poruka kako će Veleučilište u budućnosti educirati mlade naraštaje zaposlenika u turizmu koji su prijeko potrebni kako bi se podigla kvaliteta hrvatskog turizma. „Ove godine na konferenciji imamo 60 radova iz 30 zemalja svijeta koji će izaći u Zborniku, a ključna premisa je “Ruralno-održivo-digitalno”. Prva generacija na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja kreće s 01. listopada. Imamo veliki interes budućih studenata iz cijele Hrvatske kojima će biti omogućena stručna praksa i studiranje, kao što su naši studenti već imali, no sada će sve biti na još jednoj višoj razini.” – istaknuo je Andrlić.

Jedan od sudionika današnje konferencije, dekan Visokog učilišta Effectus u Zagrebu dr.sc. Đuro Horvat rekao je kako je današnje događanje organizirano upravo zato da bi se izmijenila određena iskustva i identificirali određeni izazovi na jednom širokom području koje je izuzetno bitno za gospodarski razvoj Hrvatske, a to je turizam. „Ovo događanje bitno je poglavito zbog toga što danas Požega svečano najavljuje i otvaranje svog prvog Fakulteta za turizam i ruralni razvoj u Slavoniji i Baranji. Sigurno da ima puno izazova, kontinentali dio turizma ostao je u zapećku u ukupnom bruto društvenom proizvodu, ali nadam se da će sada doći do novih vrijednosti i novih znanja i da će se ti izazovi pokušati svladati u što kraćem razdoblju te da će Slavonija i Baranja biti jedna velika sastavnica turizma u budućnosti.” - rekao je dekan Horvat.

Županica Antonija Jozić istaknula je kako osnivanje fakulteta u bilo kojoj sredini u kojoj se osniva znači razvoj, ne samo u smislu edukacije već i u gospodarskom smislu. ”Vjerujem kako će budući fakultet pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju Požeško-slavonske županije, posebice ako znamo da od zapada do istoka ovdje imamo vrijedne bisere i turističke potencijale koji mogu biti uspješno stavljeni u funkciju razvoja turizma te u konačnici i gospodarstva.” – rekla je županica Jozić.

Pročitano 2197 puta