Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 06 Rujan 2022 10:35

Županica proglasila prirodnu nepogodu - suša

 

Dugotrajno sušno razdoblje sa minimalnom količinom oborina te ekstremno visoke temperature tijekom proteklih nekoliko mjeseci, uzrokovalo je velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji. 

I ove godine, posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima, no već sad procjenjuje se pad prinosa kukuruza 60%, ječma 40%, suncokreta 40%, krumpira za oko 50%, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda ostalog bilja. Suša je zahvatila veliki dio poljoprivrednih površina u Županiji. Poljoprivredne kulture uglavnom nisu osigurane od suše.

Zbog šteta nastalih kao posljedica suše u 2022. godini, a na zahtjev općina/gradova sukladnih Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda proglašena je prirodna nepogoda – suša za područje gradova: Požega, Lipik, Kutjevo, Pakrac i Pleternica i općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika.

Pozivamo sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave na propisanom obrascu u roku od osam dana od dana donošenja Odluke. Štetu je potrebno prijaviti nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda potom će u roku od 50 dana od donošenja odluke o prirodnoj nepogodi, dati konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku te isto prijaviti prijave Županijskom povjerenstvu, koje će potom konačnu procjenu štete dostaviti Državnom povjerenstvu u roku 60 dana od dana donošenja spomenute odluke putem Registra šteta.

Pročitano 3335 puta