Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 24 Kolovoz 2022 07:12

Proslavljena dvadeset i peta obljetnica Požeške biskupije i voćinska crkva proglašena Manjom bazilikom

Požeška biskupija ove godine slavi 25. obljetnicu, a središnje slavlje održano je u Voćinu, na blagdan Gospe Voćinske. Svečanom misnom slavlju prisustvovao je i zajemik županice Ferdinand Troha. Na spomenutom je slavlju voćinska crkva svečanim proglasom uzdignuta na dostojanstvo Manje bazilike. Dekret je svečano proglasio predvoditelj slavlja msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, koji je uz sudjelovanje biskupa iz Hrvatske i inozemstva, svećenike i đakone te oko 25000 vjernika iz Požeške biskupije, predvodio euharistijsko slavlje.

Vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata na blagadan Hospe Voćinske hodočastili su u Voćin. Kada su stigli, hodočasnici su oblikovali procesiju te s pjesmom i molitvom ušli u Gospino svetište. U ulaznoj procesiji od crkve do oltara na otvorenom prostoru lik Gospe Voćinske uz više od dvadeset biskupa i svećenike pratili su ministranti, predstavnici župa Požeške biskupije s barjacima i oko velik broj osoba odjevenih u narodne nošnje, organiziranih u pojedina kulturno-umjetnička društva.

U ulozi domaćina biskup Antun je potom pozdravio sudionike slavlja, rekavši među ostalim kako smo se okupili u Voćinu da bismo u molitvu s Marijom Isusovom Majkom sabrali 25 godina Požeške biskupije, te po Isusovoj žrtvi ljubavi iskazali Bogu zahvalnost za primljena dobročinstva. Pozdrav je uputio svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i bogoslovima, obiteljima s brojnom djecom i mladima, učenicima katoličkih škola, te starijima, siromašnima i pogođenima bolešću, kao i onima koji su pratili slavlje u izravnim prijenosima na Laudato i Plavoj televiziji. Izrazio je radost zbog ove proslave, čestitajući nazočnima 25. obljetnicu Požeške biskupije. Osobit pozdrav uputio je brojnim hodočasnicima koji su prihvatili žrtvu dvodnevnog ili jednodnevnog napornoga hoda i ugradili je u ovo zahvalno slavlje. Kazao je kako su tim činom pješaci postali dionicima duge tradicije požeške procesije u Voćin, koja je otpočela u 19. stoljeću, a zaustavljena nakon II. svjetskog rata obnovljena prije šezdeset godina zauzimanjem apostolskog protonotara Josipa Devčića.

Nakon himna „Slava Bogu“ apostolski nuncij Giorgio Lingua hodočasnicima je pročitao čestitku koju je papa Franjo uputio biskupu Antunu i vjernicima prigodom srebrenoga jubileja Požeške biskupije i njegova biskupskog ređenja, a zatim je pročitao Dekret kojim Kongregacija za bogoštovlje proglašava voćinsku crkvu Manjom bazilikom.

Slavlje je završilo procesijom u kojoj su biskupi, svećenici i drugi vjernici ispratili lik Gospe Voćinske u svetišnu crkvu, gdje je apostolski nuncij zaključio čin njezina proglasa bazilikom tako da je na trijumfalnom luku otkrio grb pape Franje. Biskupi i svećenici a za njima i vjernici obišli su zatim oko oltara i lika Gospe Voćinske i tako se na tradicionalan hodočasnički način oprostili od Svetišta na povratku svojim domovima.

 

Izvor fotografija: Požeška biskupija

Pročitano 2475 puta