Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 07 Kolovoz 2022 18:19

DVD Donja Obrijež proslavilo 125 godina od svoga osnutka

 

Kao treće najdugovječnije vatrogasno društvo na našem području, Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Obrijež svečanom skupštinom obilježilo je 125. obljetnicu svoga rada i postojanja. Uz Darija Škariota, predsjednika DVD-a Donja Obrijež, Iliju Turkovića, predsjednika Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik, Dragu Žnidareca, predsjednika Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, Miroslava Ivančića, predsjednika pakračkog gradskog vijeća, brojne članice i članove DVD-a Donja Obrijež, svečanoj obljetnici prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Neupitno je da Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Obrijež odlikuje kvalitetan rad, no osim toga, njihova prepoznatljivost u širem okruženju je i velika posvećenost radu s mladima. Sudionici su mnogih natjecanja na kojima postižu zavidne uspjehe, a redovni su gosti i na državnim prvenstvima. Sve to garancija je njihove sutrašnjice i opstojnosti u budućnost.“ - rekao je Ilija Turković, predsjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik.

„Vatrogasci više nisu samo oni koji gase požare, već su subjekti na koje stanovnici u svojim naseljima računaju u svim situacijama nepogode, prvi koje će pozvati kada ustreba.“ – naglasio je Miroslav Ivančić u svome obraćanju istaknuvši kako su vatrogasci s našeg područja promptno reagirali i u vrijeme krize u Sisačko-moslavačkoj županiji te pomogli potresom ugroženom stanovništvu.

Pozdravivši sve nazočne u ime Požeško-slavonske županije, županica Antonija Jozić istaknula je kako 125 godina znači veliku povijest, veliku tradiciju koja izaziva respekt i poziva na jednaku odgovornost u budućnosti.

„Osim što ste vatrogasci, slušajući isječke pročitane iz vaše duge povijesti, vidljivo je da ste i nositelji društvenog i kulturnog života što je pridonijelo razvoju ovog mjesta. Ostanite takvi!“ - rekla je županica, pritom naglasivši kako je aktualna Vlada RH izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave povećala sredstva za vatrogasna društva.

Kulturni dio svečanog obilježavanja uveličali su članovi KUD-a „Seljačka sloga" iz Prekopakre, a svečanost je nastavljena ispred vatrogasnog doma tradicionalnim postrojavanjem članova, mimohodom, dodjelom zahvalnica, vatrogasnih medalja i spomenica zaslužnim članovima obriješkog DVD-a, te pokaznom vatrogasnom vježbom.

Tekst i foto: Pakrački list/PSŽ

Pročitano 855 puta