Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 02 Kolovoz 2022 09:38

U sklopu projekta Svijet graševine na Trgu bećarca predstavljena skulptura F. S. Kraussa

 

Nova turistička atrakcija predstavljena je jučer na predivnom pleterničkom Trgu bećarca, a radi se o skulpturi Friedricha Solomona Kraussa - Pleterničanina, etnologa, folklorista i filologa, koju je u sklopu projekta „Svijet graševine“ izradila akademska kiparica Tatjana Kostanjević.

U organizaciji Javne ustanove Pleternica, a u suradnji s Gradom Pleternicom, Poduzetničkim centrom Pleternica i TZ Grada Pleternice, uz veliku podršku triju KUD-ova: Orljava, Svilenka i Zavičajni KUD Rama Pleternica predstavljen je rad požeške kiparice koji će od sada krasiti pleternički trg i biti svakodnevno među građanima Pleternice. Ovaj rad financiran je iz projekta „Svijet graševine“ (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) u koji je uključen Grad Pleternica s partnerima, ukupne vrijednosti više od 65 milijuna kuna uz 85 posto europskog sufinanciranja.

Jasna Hofman, ravnateljica JU Pleternica prilikom svog obraćanja istaknula je kako navedeni projekt ima za cilj unaprijediti turističku infrastrukturu i potencijale destinacije kroz umrežavanje svakog pojedinca, udruge, malih OPG-ova, te svih koji su ključni dionici turističkog razvoja Pleternice. „Skulptura Kraussa za Trg bećarca iznimno je zanimljiva jer svaki projekt koji Grad Pleternica provodi, osim infrastrukture, sadržava edukaciju, promociju i gledamo da uvijek ima ono nešto što će ga izdvojiti iz mase projekata.” – rekla je ravnateljica Hofman.

Povjesničar, arhivist i voditelj Muzeja bećarca Mario Katić rekao je kako je Krauss rođen 1859. godine, navodno u Požegi, iako je u svojim spisima navodio Pleternicu kao svoje “rodno mjesto”. „Majka mu je zasigurno bila iz Pleternice, a on je svoje djetinjstvo proveo u Požegi gdje je završio i Gimnaziju, a zatim je otišao u Beč studirati klasičnu filologiju i povijest na čemu je i doktorirao 1882. godine. Potaknut pričama svoje majke započinje istraživati narodne priče i običaje, a 1883. godine izdaje “Legende i bajke južnih Slavena”.“ – istaknuo je Katić rekavši kako je to bio samo početak njegovog rada na istraživanju rubnih tema te kako je posebice istraživao erotski folklor.

“Rad na skulpturi trajao je nekoliko mjeseci, a sama lokacija Trga bećarca jedinstvena je - veliko nadahnuće i motivacija. Držim da skulptura mora imati ljudsku dimenziju i da mora zračiti emocijom, mora imati tu dodanu vrijednost kako bi bila bliska ljudima, a ne biti nedodirljiv spomenik. Vodila sam se time kada sam radila sve druge postavljene skulpture, a sada i Kraussa.” - rekla je akademska kiparica Tatjana Kostanjević.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić istaknula je kako Grad Pleternica u ovom periodu broji više od 15 europskih projekata, više od 400 milijuna kuna, koji su promijenili vizure grada. „S našim proračunskim sredstvima to ne bi napravili. Često možda i ne cijenimo na pravi način sve što je učinjeno, možda i ne cijenimo prednosti Europske unije, ali kada vidimo što je sve učinjeno europskim sredstvima doista moramo biti zadovoljni. Naravno, toga ne bi bilo bez timskog rada svih nas, našeg zajedništva. Zajedno radimo i zajedno brojimo naše rezultate među kojima je i ovaj večerašnji događaj.” – rekla je gradonačelnica.

Projekt „Svijet graševine“ započela je nekadašnja gradonačelnica Pleternice, a sadašnja županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić koja je izrazila ponos i zadovoljstvo zbog još jednog pleterničkog uspjeha. “Ponosna sam na sve koji su nastavili ovdje raditi s jednakim žarom i entuzijazmom pozicionirajući Pleternicu kao mjesto ugodnog življenja, susreta i zajedništva. Požeško-slavonska županija partner je na ovom projektu te radimo i dalje na uspostavi Muzeja bećarca. Projekt „Svijet graševine“ bitan je ne samo za grad Pleternicu, nego i u kontekstu cijele županije jer se na zapadu županije, u Pakracu, obnavlja Spahijski podrum, zaštićeno kulturno dobro. Cijeli projekt „Svijeta graševine“ zasigurno će biti jedan okidač razvoja, a to će, vjerujem, biti zaokruženo kada se u Kutjevu izgradi i Kuća graševine.” - rekla je županica Jozić.

Izvor fotografija: Slavonski.hr

Pročitano 3089 puta