Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 27 Srpanj 2022 10:37

Svečano otvoren Pelješki most – Hrvatska postala teritorijalno cjelovita

 

Na jugu Hrvatske, točnije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, veličanstvenim vatrometom otvoren je Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU fondova kojim je Hrvatska napokon postala teritorijalno cjelovita. Svečanom otvorenju uz predsjednika RH Zorana Milanovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministre, brojne dužnosnike i goste, prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Most ukupne dužine 2404 metra u tri i pol godine izgradila je kineska tvrtka China Road & Bridge Corporation. Njegova vrijednost je 2 milijarde i 80 milijuna kuna bez PDV-a, a 85% novca za njegovu izgradnju financirano je iz Europske unije. U most je ugrađeno 68.000 kubičnih metara betona, dok ukupna masa čelične konstrukcije iznosi gotovo 33 i pol tone.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svome obraćanju ponosno je istaknuo kako je ovo uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadstranački projekt.

„Ovo je projekt ponosa jer smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin - spajanja hrvatskog teritorija, juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje. To je potez koji je u ravni onih ključnih trenutaka koji su nam priuštili hrvatski branitelji kada se oslobađala Hrvatska i kreirala sloboda i potez generacije koji dolazi u trenutku kad smo spoznali iskoristiti ono za što smo se zalagali proteklih 30-ak godina.“ – rekao je premijer Plenković.

„Realizirali smo ovaj projekt skladno u pogledu političke volje i odlučnosti da ga realiziramo, skladno u pogledu prekrasnog projekta u arhitektonskom, građevinskom i izvedbenom pogledu, skladno u smislu korištenja članstva u EU na najbolji i najučinkovitiji način na načelu modernog suverenizma gdje realiziramo naše strateške ciljeve koristeći naš osnaženi položaj. Realizirali smo ga temeljem ključnog načela Europske unije - načela solidarnosti. Činjenica da su doprinos ugradili i naši partneri unutar Europske unije znači da smo dio kluba najrazvijenijih zemalja, a ovo je projekt koji nas je povezao i s Narodnom Republikom Kinom.“ – rekao je Plenković govoreći o najvažnijem hrvatskom geostrateškom projektu.

Kineski premijer Li Keqiang prisutnima se obratio putem videoporuke istaknuvši kako put otvorene suradnje i dalje ima svijetlu budućnost.

„Iskreno se nadam da će Pelješki most, ta šarena duga, ne samo dati novi sjaj životu i blagostanju građana Hrvatske, nego i unaprijediti odnose i suradnju Kine i Hrvatske, kao i Kine i EU u budućnosti.“ – rekao je premijer Li Keqiang.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Pročitano 5496 puta