Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 22 Srpanj 2022 17:14

Obilazak radova na izgradnji zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije

 

Županica Antonija Jozić zajedno s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijanom Barišićem, ravnateljem županijskog Doma zdravlja Marijanom Višatickim te predstavnikom izvođača radova tvrtke L Projekt Mariom Šipošem obišla je radove na izgradnji buduće zgrade županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji je započeo s radom 01. listopada 2011. godine kao zdravstvena ustanova za pružanje izvanbolničke hitne medicinske pomoći, a tu djelatnost obavlja na području cijele Požeško-slavonske županije s timovima smještenim u Požegi, Pakracu i Pleternici.

Nakon što je u travnju 2022. godine položen kamen temeljac, započela je izgradnja nove zgrade hitne medicine koja će se nalaziti na dijelu prostora starog parkirališta požeške bolnice, a riječ je o zgradi čija je tlocrtna površina 550 četvornih metara u prizemlju te isto toliko na katu. U prizemlju nove zgrade predviđene su garaže za radna vozila, dvije ambulante, prostor za reanimaciju, liječnička soba, tehničarska soba, te prostori za lijekove i medicinsku opremu.

Ukupna dogovorena vrijednost prve faze radova iznosi oko 4 milijuna kuna od čega je do sada utrošeno oko 950 tisuća kuna, a rok za dovršetak prve faze radova je 31. listopad ove godine. Nova zgrada Zavoda bit će nisko energetska sa znatnom uštedom energije i osiguravati sve što je hitnoj službi potrebno u smislu infrastrukture na europskoj razini.

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu istaknuo je kako su do sada jako zadovoljni dinamikom i kvalitetom izvedenih radova te kako je do listopada ugovorena prva faza gradnje – Roh-Bau radova. „Na gradilištu je dio opreme koja se ugrađuje, blok, kao i kamena vuna koja je najteži dio ugradnje jer je do tog materijala najteže doći.“ – rekao je ravnatelj Barišić.

Zadovoljstvo napretkom radova na izgradnji Zavoda za hitnu medicinu pored Opće županijske bolnice Požega iskazala je i županica Antonija Jozić. „Mi smo u ovaj projekt krenuli iz potrebe, jer je županijski Zavod trenutno smješten u centru grada Požege, a znamo što minute i sekunde znače u spašavanju nečijeg života. U projekt smo krenuli s vlastitim sredstvima, odnosno viškom prihoda koje je Zavod za hitnu medicinu ostvario u proteklim godinama, nešto malo i kroz decentralizirana sredstva te smo time došli u situaciju da smo mogli sklopiti prvi ugovor vrijedan oko 4 milijuna kuna kojima će se zgrada staviti pod krov. Računamo da ćemo ove godine iz dobrih rezultata poslovanja Zavoda uspjeti ugovoriti i stolariju na ovom objektu, a nadamo se i sredstvima iz proračuna Ministarstva zdravstva.“ – rekla je županica Jozić te istaknula kako će objedinjeni hitni prijem svakako značiti i bolju uslugu za građane Požeško-slavonske županije.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marijan Višaticki istaknuo je kako nova zgrada koja je projektirana da bude uz objedinjeni hitni bolnički prijem, specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i bolničku zdravstvenu zaštitu, otvara i diže nove standarde u pružanju izvanbolničke hitne medicine. „Svi znamo o „zlatnom satu“ koji znači sve za živote i spašavanje pacijenata. Ovakvim infrastrukturnim, ali i kadrovskim ojačavanjima našim stanovnicima dajemo priliku da imaju zaista europsku hitnu medicinsku pomoć u našoj županiji.“ – rekao je Višaticki.

Pročitano 1537 puta