Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 15 Srpanj 2022 07:48

Održana XIII. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

 

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, u Okučanima, dana 13. srpnja 2022. godine, održana je trinaesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a kojoj je prisustvovala i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

U proteklih šest godina provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je više od 20 milijardi kuna projekata koji pokazuju koliko se puno može učiniti kada se djeluje sinergijski i u zajedništvu. „U sklopu toga programa u tijeku je provedba ili priprema 33.000 projekata dok je u odnosu na vrijeme od prošle sjednice Savjeta ostvaren porast od 1,5 milijardi kuna ulaganja.“ – rekao je premijer na sjednici.

"Riječ upornost glavna je riječ oko koje se moramo okupiti jer je ozbiljno vrijeme pred nama, a koje možemo uspješno prebroditi jedino ako budemo zajedno. Pred hrvatskom državom i njezinim građanima izazovna su vremena u kojima će Hrvatska ostvariti dva bitna cilja - ulazak u eurozonu i Šengenski prostor.“ – naglasio je Plenković te istaknuo kako u europodručje ulazimo kao 20. članica jer smo visoko europeizirana zemlja, rekavši kako projekt Slavonija, Baranja i Srijem treba staviti i u taj kontekst.

Vezano za rat u Ukrajini, premijer je rekao kako on ima izravne posljedice na Europu te na hrvatske građane i gospodarstvo - na inflatorno stanje, rast cijena sirovina, građevinskog materijala, naftnih derivata. "U tom kontekstu naše rasprave trebamo staviti i u vezu s visokom solidarnosti koju su prema ukrajinskom stradanju iskazale i slavonske županije primajući brojne izbjeglice iz Ukrajine i na tome vam zahvaljujem.“ – rekao je predsjednik Vlade.

„Prihvaćanjem nove karte regionalnih potpora za razdoblje 2022.-2027., ispravljena je prijašnja nepravda prema Slavoniji. Time smo pokazali da nam je stalo do Slavonije i da želimo djelovati sada i odmah kako bi pomogli njezinim stanovnicima.“ – rekao je Plenković govoreći o tome kako pomoći Slavoniji, Baranji i Srijemu da brže gospodarski napreduju.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, te načelnika Općine Okučani Ace Vidakovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je Informaciju o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema te Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskoj perspektivi 2021.-2027..

Aktualne pozive iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 (Zaželi III, Pomoćnici u nastavi V faza) i mogućnosti financiranja iz ESF+ za financijsko razdoblje 2021.-2027. predstavio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je o Investicijama u cestovnoj infrastrukturi (autoceste i državne ceste), dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković više rekla o Ulaganjima u poljoprivredu na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru, Našicama i Pleternici.

Pročitano 980 puta