Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 04 Srpanj 2022 12:15

Zlatna misa biskupa Antuna Škvorčevića u Davoru

 

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević na isti dan kada je prije 50 godina slavio svoju mladu misu, 02. srpnja 2022. godine, u rodnoj župi u Davoru, u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Jurja, u prigodi pedesete obljetnice misništva, održao je svoju zlatnu misu.

Biskupu Škvorčeviću na misnom slavlju pridružili su se đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, njegov pomoćni biskup Ivan Ćurić, članovi požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, suradnici iz Biskupskog ordinarijata predvođeni generalnim vikarom Želimirom Žuljevićem, arhiđakoni i dekani Požeške biskupije, svećenici iz okolnih župa, svećenici koji su biskupova generacija iz Sjemeništa na Šalati u Zagrebu, rodbina i prijatelji, kao i zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, te brojni vjernici biskupove rodne župe koji su za ovu prigodu, kao što je to bilo i za mladu misu, ukrasili ulaz u svoje mjesto slavolukom, prozore kuća s rukotvorenim ručnicima i drugim vezenim tkaninama, a uzduž ulica zelenim granama.

Biskupe su na trgu ispred crkve dočekali vjernici među kojima je određeni broj bio odjeven u narodne nošnje, KUD Matija Antun Relković poveo je pozdravnu pjesmu, a u ime Općine Davor dobrodošlicu biskupima poželio je načelnik Đuro Anđelković čestitavši biskupu Antunu jubileje - 50 godina misništva i 25 godina biskupstva, zahvalivši mu što je sav svoj život posvetio vjeri, osobito u ona vremena kad je u Hrvatskoj bilo vrlo teško biti svećenik.

Svečanom procesijom ministranata, bogoslova, svećenika i biskupa od župnog doma do crkve, započelo je slavlje zlatne mise, a pozdravnu riječ biskupu Škvorčeviću uputio je prelat Stipo Josipović, župnik u Mačkovcu, koji ga je prije pedeset godina pozdravio kao mladomisnika u svojstvu davoračkog župnika, dok je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić održao homiliju.

Nakon popričesne molitve biskup Antun najprije je zahvalio Bogu što je imao posebnu milost rasti u takvoj vjerničkoj zajednici kao što je davoračka Župa, vođena u ono doba župnikom Franjom Mačekom te podsjetio sudionike slavlja da je 25. lipnja 1972. godine, kad je bilo njegovo svećeničko ređenje u zagrebačkoj katedrali, u davoračkoj Župi bio dan godišnjeg klanjanja, da je navedenog dana u Davoru bilo nevrijeme, te da je to sebi protumačio kao poruku kako će u njegovu svećeništvu biti teških situacija u kojima će trebati klečati pred Presvetim i moliti. Biskup Škvorčević rekao je kako je danas Bogu osobito zahvalan što u toj molitvi nije ostao sam, jer su župljani davoračke Župe molili za njega i za druge svećenike, ne samo na dan klečanja, nego i u mnogim drugim prigodama.

Biskup Škvorčević zahvalio je svima onima koje je u svoj ljudskoj dobrohotnosti, otvorenosti, poštovanju, ljubavi susreo na svom svećeničkom putu, ali i svima onima koji su mu svojim odnosima i nastupima bili poteškoća, u kojoj se također na određeni način po volji Božjoj jačao njegov duh. Zahvalio je i svim onim svećenima koji su s njime surađivali kako u vrijeme njegove svećeničke službe, tako i u vrijeme njegova biskupskog služenja. Zahvalio je također i zamjeniku županice Požeško-slavonske županije Ferdinandu Trohi te požeškom gradonačelniku dr. Željku Glaviću što su svojim dolaskom na ovo slavlje povezali na svoj način Požegu i Davor, a njemu iskazali posebnu čast.

Uz riječi zahvalnosti, biskup Antun je na sve sudionike slavlja, kao i na sve koji vole Boga u Davoru i drugdje u Hrvatskoj zazvao Božji blagoslov.

Izvor: Požeška biskupija

Pročitano 1260 puta