Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 01 Srpanj 2022 07:49

Otvorena izložba “Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi”

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla Apostola, biskup Antun Škvorčević otvorio je u kapeli sv. Ivana Pavla II. u kripti Katedrale izložbu „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“. Otvorenju su nazočili kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, svećenici središnjih biskupijskih ustanova, Župe sv. Terezije te ravnatelji katoličkih škola u Republici Hrvatskoj, zamjenik županice Ferdinand Troha te gradonačelnik Požege Željko Glavić.

Biskup je u prigodnoj riječi podsjetio da idući tjedan predstavnici od oko 300 vjernika, među kojima tridesetak svećenika odlaze u Rim na hodočašće da bi 5. srpnja 2022. na sam dan utemeljenja Požeške biskupije prije 25 godina slavili u Bazilici sv. Petra zahvalnu svetu misu na apostolovu grobu, te se pomolili i na grobu sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Biskupije. Kazao je da hodočašće znakovito započinje danas u požeškoj Katedrali misom u čast sv. Petra i molitvom u kapeli sv. Ivana Pavla II. pred njegovom relikvijom te izložbom o 25 godina Biskupije. Ona je postavljena u kapeli svetog Utemeljitelja Biskupije da se istakne povezanost povijesti koja je prikazana sa svetim Papom koji ju je pokrenuo.

Zatim je biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić ukratko predstavio izložbu koju je pripremio zajedno sa s. Karolinom Mićanović. Otvorenje je završilo zajedničkom pjesmom „Krist na žalu“, koju je posebno volio Utemeljitelj požeške mjesne Crkve.

 

Izvor: Požeška biskupija

Pročitano 4689 puta