Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 29 Lipanj 2022 08:41

Monografija Kaptola u čast 800 godina pisane tradicije

Općina Kaptol obilježila je 2021. godine 800.obljetnicu izdavanja najstarijeg poznatog dokumenta pisanog u kancelariji Zbornog kaptola sv. Petra. Povodom tog datuma, unutar bedema Starog grada, predstavljena je monografija, koja se bavi kulturom te društvenim, povijesnim i gospodarskim temama vezanim za ovaj kraj. Uz brojne žitelje općine Kaptol i ostale uzvanike, promociji su prisustvovali i zamjenik županice Ferdinand Troha i gradonačelnik Požege Željko Glavić.

Monografija općine Kaptol opsežno je djelo na više od 570 stranica i 500 fotografija, a o njemu su govorili članovi uredništva; glavni urednik urednik dr. sc. Krunoslav Matešić, načelnik Mile Pavičić, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, mag. pov Kristina Rupert i Josip Soudek.

“Sretan sam jer ovo je kruna dugogodišnjeg rada. Ideja je začeta još davnih 2000-tih godina i tada to nismo uspjeli realizirati. To je za nas kapitalno djelo koje govori o našoj prošlosti, našem prostoru, našoj sadašnjosti i puno znači cijeloj zajednici, jer predstavlja pravu vrijednost našeg Kaptola.”- rekao je načelnik Mile Pavičić.

Prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica istaknuo je kako u Hrvatskoj nema puno mjesta koje imaju 800 godina tradicije zapisane u povijesnim izvorima. „Kaptolčani, kao i svi drugi, promišljajući svoju prošlost na određeni način pokušavaju osvijestiti kamo idemo. To bi svi trebali raditi. Povijest nije samo učiteljica života, već je i smjer za budućnost. Ljudi koji žele znati gdje žele biti u budućnosti trebali bi na adekvatan način i proučavati i procjenjivati svoju prošlost.” - rekao je Potrebica.

“Prije 30 godina bio sam u prilici raditi monografiju povodom 770 godina Kaptola. Tada se već javilo pitanje postoji li neko mjesto kao što je naš Kaptol na području kontinentalne Hrvatske a da ima tako bogatu povijest. Odgovor nismo našli.”rekao je glavni urednik Krunoslav Matešić te zaključio kako je Kaptol povijest koja je toliko bogata da ovom monografijom nije iscrpljena, nego ostaju još brojne teme za obradu slijedećim generacijama.

 

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 2948 puta