Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 26 Lipanj 2022 09:54

Održan 30. Hrvatski festival jednominutnog filma

Hrvatski festival jednominutnog filma održan je po 30. jubilarni put, na kojemu je prikazano 60 filmova. Ove godine prijavljeno je  601 film iz 48 zemalja svijeta, što je najveći broj za ovih 30 godina. Projekciji su uz direktora Festivala, zamjenika gradonačelnika Požege Borislava Miličevića, privremenu pročelnicu Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Požeško – slavonske županije Sunčicu Bajić te autore filmova prisustvovali i brojni gosti.

“Čast i zadovoljstvo mi je vidjeti vas ovdje u ovoj dvorani poslije 15.284.730 minuta, toliko minuta je prošlo od prvog festivala do ovog sada. Izgleda manje ako kažete da smo 30 godina stariji, na početku bili smo samo mi i dinosauri. Hvala svima onima koji su nas kroz ovih 30 godina pratili. Ovdje u dvorani ima puno lica koja su uložili svoje mlade dane pomažući, radeći na bilo koji način i davali nam potporu.“ – rekao je Željko Balog.

Zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević otvorio je Festival te rekao kako je jedna minuta vrlo zahtjevan format.

Po završetku projekcije slijedila je dodjela nagrada najboljim filmovima. Stručno povjerenstvo činili su Vaclav Antonin Šimek iz Češke, Lejla Dedić iz Bosne i Hercegovine te Velimir Grgić, Tadija Tadić i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

Grand Prix za najbolji festivalski film dobio je iranski film „Leo“, autor filma je Moein Rooholamini koji nije mogao prisustvovati, a nagradu u njegovo ime preuzeo je Veleposlanik Nj. E. Parviza Esmaeilija.

Prvu nagradu dobio je tajvanski film „You Reap What You Sow“, autor filma je Chia-Hung Kao, a druga nagrada dodijeljena je iranskom filmu Pandora, autor filma je Ksamran Hooshmandian. Treću nagradu dobio je film „Mali princ za velike“, autora Zorana Ćatića.

Organizatori su pripremili nagradnu igru za publiku, a na kojemu svake godine podijele velika putovanja. Tri nagradna putovanja dodijelio je Tomislav Mijić ispred turističke agencije, zajedno sa privremenom pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu i sport PSŽ Sunčicom Bajić.

 

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 883 puta