Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 22 Lipanj 2022 13:09

Paljenjem Ivanjskog krijesa i ove godine simbolično obilježen početak ljeta

Festival kulena i vina održan je u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege, Veleučilišta u Požegi i Udruge Požeški čuvari baštine. Festival objedinjuje dvije manifestacije, a to su Kulenijada i Ivanjski krijes.

42. Kulenijada obilježio je šampionski kulen Kristijana Novosela iz Gata, a koji je odabran među čak 57 proizvođača iz cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Svim posjetiteljima nekoliko prigodnih riječi uputili su direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, gradonačelnik Željko Glavić i županica Antonija Jozić.

Direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda istaknula je zadovoljstvo brojem posjetitelja ovoga festivala, a kojim će simbolično, paljenjem Ivanjskog krijesa, biti obilježen početak ljeta.

„Svima želim da se dobro zabavite, a svim natjecateljima na tradicionalnoj Kulenijadi, pogotovo pobjednicima, čestitam i na  sudjelovanju i odličnim rezultatima. Također zahvaljujem svim sudionicima događanja, svima vama koji ste došli ovdje i koji se zajedno s nama zabavljate u čast 21. lipnja, dana kada ispraćamo proljeće i dočekujemo ljeto.“ – rekao je gradonačelnik Željko Glavić.

„Želim vam dobrodošlicu u naš prekrasan barokni grad, grad kulture, tradicije, grad u kojemu se već gotovo tri stoljeća očuvala tradicija paljenja Ivanjskog krijesa, grad koji njeguje i eno-gastronomsku ponudu našeg kraja. Turistička ponuda u Požeško-slavonskoj županiji stalno se podiže, a što dokazuje i ova hvalevrijedna manifestacija koja se održava dugi niz godina – Kulenijada, najstarija u Slavoniji, a možda i u Hrvatskoj. Turizam je važan segment našeg gospodarskog razvoja, trudimo se svi zajedno sudjelovati i ostvarivati određene korake u tome, to činite i svi vi danas, sudionici ove manifestacije koji ste je došli i uveličali ju, naravno na čelu s Turističkom zajednicom i Gradom Požegom.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

 

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 1712 puta