Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 17 Lipanj 2022 16:43

Svetkovina Tijelova u Katedrali sv. Terezije Avilske

 

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj Katedrali središnje euharistijsko slavlje u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola, svećenicima požeških gradskih župa, svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i drugim vjernicima. Euharistijsko slavlje je privuklo brojne vjernike iz svih župa grada Požege, među kojima su bila i djeca vrtićke dobi, učenici katoličkih škola, ovogodišnji prvopričesnici, mladi, članovi župnih pjevačkih zborova, članovi crkvenih udruga i molitvenih zajednica, ispred Požeško-slavonske županije prisutna je bila županica Antonija Jozić, a ispred Grada Požege gradonačelnik Željko Glavić, a pridružili su im se predstavnici Hrvatske vojske i policije te predstavnici gradskih udruga.

Na početku euharistijskog slavlja biskup je rekao nazočnima kako svi zajedno Isusu Kristu želimo iskazati, odanost, poklon i zahvalnost za njegovu euharistijsku prisutnost ljubavi tijekom dvadeset i pet godina u našoj Biskupiji, posvjedočiti mu koliko nam je on važan u našoj svakodnevici i kao hrana, i kao snaga i kao svjetlost. „Samo Isusova ljubav na križu jača od smrti moćna je čovjeka istinski ishraniti u njegovoj čežnji za vječnim životom. Da nema njegova tijela i krvi za nas, naše uzimanje kruha, kako za stolom tako i za oltarom, bilo bi prazno. Čovjek ishranjen ljubavlju, postaje sposoban biti kruh za druge, hraniti ih.“ – rekao je biskup.

Po svršetku euharistijskog slavlja uslijedila je procesija s Presvetim sakramentom središtem grada u kojoj su sudjelovala djeca u bijelim haljinama, vjernici odjeveni u narodne nošnje, članovi molitvenih zajednica, vjerničkih i građanskih udruga, društava i povijesnih postrojbi, i mnoštvo drugih vjernika. Sudionici procesije zaustavili su se na glavnom požeškom Trgu Svetog Trojstva ispred zgrade Biskupskog doma, gdje je održan program javne ispovijesti vjere u Isusovu euharistijsku prisutnost, čin poklona i zahvale. Potom je procesija nastavila prema franjevačkoj crkvi Duha Svetoga, gdje je pobožnost završila molitvom za Požešku biskupiju i euharistijskim blagoslovom.

Izvor fotografija: Požeška biskupija

Pročitano 4955 puta