Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 13 Lipanj 2022 16:27

Svečano obilježen Dan branitelja Grada Požege

 

U mjestu Vidovci, 13. lipnja 1991. godine, postrojen je 63. samostalni bataljun Zbora narodne garde, jedne od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata, profesionalne postrojbe koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. požeške brigade Hrvatske vojske na čelu s generalom Miljenkom Crnjcem.

U organizaciji Grada Požege i Udruge ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne ZNG, svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Požege i 31. godišnjica osnutka 63 A SB ZNG. Na početku svečanosti, uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je u crkvi sv. Lovre upriličena sveta misa.

Vijence i svijeće položili su predstavnici obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Izaslanstvo 63. A SNG ZNG, Dinko Tandara izaslanik ministra hrvatskih branitelja, izaslanstvo Požeško-slavonska županija predvođeno županicom Antonijom Jozić zajedno s predstavnicima gradova i općina, izaslanstvo Grada Požege predvođeno gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem, izaslanstvo Policijske uprave požeško-slavonske, izaslanstvo Vojarne 123. brigade, Hrvatska demokratska zajednica, Socijaldemokratska partija, Domovinski pokret, te članovi Udruge Josip Knežević Ljeskovica.

Na mjestu na kojemu je postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovome kraju, na stadionu Nogometnog kluba u Vidovcima, brojna izaslanstva prisjetila su se i odala počast svima onima koji su svoje živote utkali u temelje naše Domovine.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 63. SGB ZNG Požega Dragan Valenta zahvalio je svima koji su sudjelovali u obilježavanju obljetnice te rekao kako je ponosan što se ova visoka obljetnica i datum koji je značajan za našu povijest obilježavaju na ovako dostojanstven način.

„Danas smo se okupili na ovom svetom mjestu, mjestu koje je iskon svih naših pobjeda u Domovinskom ratu ovdje u Požeškoj kotlini. Okupili smo se na datum koji je u povijest upisan kao datum kada su se hrvatski branitelji obvezali braniti mladu hrvatsku demokraciju i usudili stvarati modernu hrvatsku državu.“ – u svome obraćanju istaknuo je Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

U ime ministarstva branitelja i svoje osobno ime prigodnim riječima obratio se Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja koji je pozdravivši sve nazočne izrazio osobno zadovoljstvo dostojanstvenim obilježavanjem povijesnog datuma iz vremena ponosa i slave.

Pročitano 825 puta