Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 10 Lipanj 2022 13:18

Komemoracija povodom 31. godišnjice pogibije hrvatskog policajca Vlade Laučana

 

U organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika održana je komemoracija kod spomen obilježja na Toranjskom putu, mjestu na kojem su prije trideset i jednu godinu srpski teroristi ubili prvu žrtvu u Domovinskom ratu na čitavom području zapadne Slavonije, hrvatskog policajca Vladu Laučana, koji je prilikom obavljanja redovnog policijskog posla 09. lipnja 1991. godine mučki ubijen iz zasjede.

„Premda je prošla 31 godina, nismo i nikada nećemo zaboraviti Vladu Laučana, kao i sve poginule hrvatske branitelje koji su u Domovinskom ratu za slobodu Pakraca, Lipika i voljene nam Hrvatske dali ono najvrjednije što su imali, svoje živote.“ – rekao je na jučerašnjoj komemoraciji Miroslav Ivančić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH te ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

Ovom prigodom, vijence i svijeće položili su članovi obitelji poginulog Vlade Laučana, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, predstavnici PU požeško-slavonske na čelu s načelnikom PP Pakrac Robertom Hrastićem, predstavnici Doma hrvatskih veterana iz Lipika, izaslanstvo Udruge policije iz Grubišnog Polja, kao i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca. Molitvu pored spomenika predvodio je pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić.

Zamjenik županice Ferdinand Troha u svome obraćaju istaknuo je kako smo slobodu skupo platili, kao i vrijednosti koje moramo čuvati.

„Žrtva Vlade Laučana i stradalih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, ali i žrtve svih drugih znamenitih Hrvata tijekom naše teške povijesti nikada neće biti zaboravljene. Tome svjedoče brojni križevi, poput ovoga na Toranjskom putu.“ – istaknuo je Troha.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 2049 puta