Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 07 Lipanj 2022 14:11

Dodjela nagrada najuspješnijim radovima u natječaju „Kreativni i neovisni“

 

Požeško-slavonska županija - Županijsko stručno povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca 2021. godine, raspisali su desetu godinu za redom natječaj “Kreativni i neovisni" namijenjen učenicima petih do osmih razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola u Požeško-slavonskoj županiji.

Učenici su svoj trud, zalaganje i kreativnost pokazali izradom plakata, instalacija, fotografije ili jednominutnog filma na teme: „Što različite ovisnosti čine pojedincu, obitelji ili društvu?“ i „Imam(o) stav i kažemo NE!“, a danas je u Velikoj županijskoj vijećnici upriličena dodjela nagrada učenicima i njihovim mentorima za najbolje izrađene radove.

Nagrađenim učenicima i njihovim mentorima zahvalnice je uručio zamjenik županice Ferdinand Troha, a ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević najboljima je dodijelio nagrade u obliku bonova.

Pozdravivši sve nazočne ispred Zavoda za javno zdravstvo, ravnatelj Matijević istaknuo je kako je riječ o jedinstvenom natječaju na području Republike Hrvatske kojemu je cilj da učenici pokažu znanje i stav prema sredstvima ovisnosti te da se pozitivno dokažu, istaknu svoje sposobnosti, afirmiraju zdrave stavove i životne odabire.

„Povjerenstvo je istaknulo kako je ove godine po prvi puta na natječaju bila instalacija u okolišu. Naime, učenice Ekonomske škole Požega uz svoju mentoricu, prigodnim porukama oslikale su klupe u školskom dvorištu.“ – istaknuo je ravnatelj Matijević čestitavši učenicima i njihovim mentorima pohvalivši izvrsne ovogodišnje radove.

Na natječaju je sudjelovalo 9 osnovnih škola, 5 srednjih škola, te ukupno 24 mentora s područja Požeško-slavonske županije. Od svih pristiglih radova Županijsko povjerenstvo imenovano za odabir pristiglih radova u sastavu: Jasmina Kovačević, dr. med., spec. javnog zdravstva, univ.mag.sanit.publ., Monika Puljašević, bacc.mec.tehn., Jagoda Kovačić, struč.spec.oec. i Danijela Starčević univ.spec.iur., dana 18. svibnja 2022. godine izvršilo je odabir najboljih radova u kategorijama: najbolji individualni uradak, najbolji grupni uradak, te predložilo da se nagrade učenici za najbolje radove i za sudjelovanje. Sudjelovalo je ukupno 97 učenika, od čega je 60 učenika nagrađeno 1., 2. ili 3. mjestom, a 37 učenika dobit će nagradu za sudjelovanje.

„Osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti vas danas u ovoj svečanoj županijskoj vijećnici u prigodi dodjele nagrada „Kreativni i neovisni“ koje je, kao što smo već čuli, 10 godina jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj kojemu se učenici osnovnih i srednjih škola pozivaju da afirmiraju zdrave vrijednosti života i da ovisnostima na svojevrstan način kažu „NE“. Drago mi je da je ovakav projekt već toliko dugo prisutan u našoj županiji, a isto tako vjerujem da će biti i ubuduće.“ – istaknuo je zamjenik Troha obraćajući se prisutnima, čestitavši mentorima i njihovim učenicima na sudjelovanju i osvojenim nagradama.

Povjerenstvo je odlučilo nagraditi škole, čiji su učenici sudjelovali u natječaju, i to s iznosom od 1.000,00 kn za svaku školu, koje će Požeško-slavonska županija iz svog izvornog proračuna školama uplatiti na njihove račune, dok je Zavod za javno zdravstvo PSŽ osigurao novčana sredstva (u vidu bonova) za nagrađene učenike.

Pročitano 3231 puta