Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 30 Svibanj 2022 18:42

Svečani koncert solista, Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a održan u HNK-u Zagreb

 

U povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb održan je svečani koncert solista, Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Ivana Repušića, sastavljen od izvedbi ponajboljih djela hrvatske glazbene baštine iz gotovo svih hrvatskih regija od Zagorja preko Istre do Slavonije i Dalmacije, a u počast ratom pogođenoj Ukrajini izvedena je i skladba "Melodija" ukrajinskog glazbenika Miroslava Skorika.

Do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske došlo je nakon ključnih događaja i odluka. Prvo je još u okviru tadašnje federacije donesen novi Ustav, zatim je održan referendum, te je plebiscitnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatski sabor pretočio u Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, a istodobno je prihvatio i Deklaraciju o proglašavanju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Kako je tekao put do međunarodnog priznanja Hrvatske, uvaženi gosti na sinoćnjem događanju pogledali su u dokumentarnom filmu „Priznanje Hrvatske“ koji je povodom ove obljetnice producirala Hrvatska radiotelevizija.

Sinoćnjem svečanom događaju u Zagrebu prisustvovali su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, bivši predsjednici RH, predsjedavajući Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, potpredsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Anže Logar, bivši ministar obrane Republike Čile Baldo Prokurica, ministri Vlade RH, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda i predstavnici sudbene vlasti u RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, glavni ravnatelj policije, gradonačelnik Grada Zagreba, bivši predsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade RH, predstavnici vjerskih zajednica, apostolski nuncij i predstavnici Diplomatskog zbora, rektori sveučilišta, predsjednik HAZU-a, nazočni župani među kojima je bila i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zastupnici u Hrvatskom saboru, državni tajnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te brojni hrvatski branitelji koji su pobjedom u Domovinskom ratu omogućili obilježavanje ovog velikog i značajnog datuma.

Dana 15. siječnja 1992. godine, 12 zemalja članica tadašnje Europske zajednice priznalo je Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu, a prošle nedjelje, 22. svibnja, prošlo je točno 30 godina od ulaska Hrvatske u članstvo UN-a. U vihoru ratnih zbivanja bile su to snažne potvrde državnosti, afirmacija hrvatske države u okviru međunarodne zajednice.

„Hrvatski je narod krenuo u proces osamostaljenja i neovisnosti i taj put u protekla tri desetljeća donio je ne samo slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, nego i državu koja ima svoje institucije, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, državu koja se integrirala u sve ključne međunarodne i europske institucije, osobito Ujedinjene narode.“ - istaknuo je premijer Plenković uoči sinoćnjeg svečanog koncerta te podsjetio na konstituiranje i prvo zasjedanje demokratski izabranoga Hrvatskoga sabora kada je 30. svibnja 1990. hrvatski narod na slobodnim izborima izabrao demokratsku vlast te put osamostaljenja i svoje neovisnosti.

Pročitano 2003 puta