Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 29 Svibanj 2022 23:19

U Velikoj održana 30. Međunarodna smotra folklora

 

Ubrajamo se među najbogatije zemlje kada su tradicija i tradicijska kultura u pitanju, a uz bogati trodnevni program, Veličani su ponovno dokazali da su zaista pravi organizatori, a ponajviše čuvari tradicije i običaja svoga zavičaja. Završnicu trodnevne manifestacije „Čuvajmo običaje zavičaja“, u organizaciji TZ Zlatni Papuk, veličkog KUD-a “Ivan Goran Kovačić” i Općine Velika, obogatila su kulturno-umjetnička društva iz Lijepe naše, ali i susjednih zemalja, pokazujući svu raskoš i bogatstvo baštine svoje zemlje i regije.

Na samom početku svečane smotre folklora, sve prisutne pozdravio je Bernard Gruić, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ Velika, zahvalivši svima koji su pridonijeli i pomogli u organizaciji ove velike manifestacije, a ponajviše Požeško-slavonskoj županiji i županici Antoniji Jozić bez čije bi se podrške i pomoći organizacija ovako velike manifestacije teško održala.

Ispred Požeško-slavonske županije sve sudionike i goste pozdravio je i zamjenik županice Ferdinand Troha čestitavši organizatorima na jubilarnoj 30. Međunarodnoj smotri folklora, manifestaciji koja ne samo da je velika i značajna za općinu Velika, nego i za cijelu Zlatnu dolinu, pa i šire.

„Ova tri dana svjedočimo kako interes za ovu smotru te kako ljubitelji folklora i narodne tradicije, nisu zaboravili, unatoč nedaćama posljednje dvije godine, sve ono što nam ona znači. Ako je već tako, neka oči uživaju u ljepoti nošnje koju ćemo danas gledati, neka uši uživaju u glazbi koju ćemo slušati i koja će svjedočiti naš identitet, neka i nepce uživa kao što je uživalo u prethodna dva dana, a duša neka se ispuni dobrotom svih ovih ljudi koji su nam podarili ovu manifestaciju, jer oni su čuvari običaja ovoga kraja.“ – rekao je zamjenik Troha.

Međunarodnoj smotri folklora prethodila je povorka kulturno-umjetničkih društava, nakon čega su se svojim nastupima brojnim posjetiteljima predstavile Veličke mažoretkinje, kao i djeca iz Dječjeg vrtića Velika, domaćini KUD „Ivan Goran Kovačić“ Velika, te Matica umirovljenika Velika - Pjevačka skupina „Ledena berba“, a od gostiju tu su bili Hrvatska izvorna grupa „Budimpešta“ Mađarska, HKUD „Dubrave“ Aladinići iz BiH, KUD „Šijaci“ Biškupci, RKUD „Rudar“ Raša, KUD „Klokotič“ iz Rumunjske, HKUD „Slavonija“ Jakšić, te HKUD „Matija Gubec“ Tavankut iz Srbije.

Pročitano 1422 puta