Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 29 Svibanj 2022 11:18

Najduži stol u Hrvatskoj održan u sklopu Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“

 

Izvrsna gastronomija, spoj okusa, mirisa, tradicije, bogatog kulturnog nasljeđa, te kao i uvijek nezaobilaznog slavonskog gostoprimstva, okupila je u općini podno Papuka gotovo 2000 izlagača i posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske – s kontinenta i obale, ali i goste iz susjednih zemalja iz Mađarske, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su pripremali svoje izvorne specijalitete. Prisustvovala su razna udruženja obrtnika i poljoprivrednika, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva te podizvođači s područja Zlatnog Papuka.

U organizaciji KUD-a “Ivan Goran Kovačić” Velika, TZ Zlatni Papuk i Općine Velika održan je 11. po redu Najduži stol u Hrvata, a u sklopu trodnevne manifestacije, jubilarne 30. Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja se obilježava kako bi prikazala način života s područja podno Papuka, a s naglaskom na njegovu gastronomiju, tradicijske običaje i narodnu baštinu.

Nakon tradicionalnog pucnja iz topa koji službeno označava početak manifestacije, posjetiteljima se obratio Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk, koji nije krio zadovoljstvo jer su i ove godine brojni volonteri, članovi udruga, mještani, kao i sponzori, doprinijeli da se ovakva manifestacija održi u Velikoj.

„Top je svoje rekao, hrana je poslužena i želim vam da uživate kod nas u Velikoj! Evo, po 11. puta održava se Najduži stol u Hrvata. Od srca se zahvaljujem svima onima koji su radili sve ove dane da održimo ovaj najduži stol u ovim teškim kišnim uvjetima. Svi znate da je taj najduži stol ipak najljepši kada se održava vani, ali bez obzira na to, svi izlagači su se odazvali punog srca i svi su napunili svoje stolove. Želim vam da cijelu večer uživate u delicijama pripremljenim iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, a posebno se zahvaljujem veličkim udrugama i mještanima Velike koji već dugi niz godina pripremaju specijalitete za vas koji dođete kod nas da osjetite čari dobrodošlice naše Velike i naše Požeško-slavonske županije. Od srca se zahvaljujem svim sponzorima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli ostvarenju ovog doista zahtjevnog projekta u ovako teškim meteorološkim uvjetima.“ – istaknuo je direktor Galić.

Pročitano 2354 puta