Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 27 Svibanj 2022 13:15

Županica Jozić održala prijem predstavnika braniteljskih udruga

 

U prigodi obilježavanja Dana državnosti, u Velikoj županijskoj vijećnici županica Antonija Jozić održala je prijem i radni sastanak s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeško-slavonske županije koji je bio prigoda upoznati županicu sa aktivnostima u udrugama, kao i za razgovor o svakodnevnom radu i djelovanju pojedinih udruga.

Pozdravivši nazočne hrvatske branitelje i predstavnike udruga županica je istaknula kako je ovaj prijem organiziran i iz razloga jer slijede obilježavanja dva značajna datuma 28. svibnja – Dan oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te 30. svibnja - Dan državnosti.

„Dana 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb prvi puta su se postrojile postrojbe Hrvatske vojske i dale svoj prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Isto tako, 30. svibnja Dan državnosti, praznik s kojim su se svi Hrvati identificirali kroz dugi niz godina, datum kada je konstituiran prvi višestranački demokratski izabran sabor u Republici Hrvatskoj i dan kada je dr. Franjo Tuđman rekao i naznačio da je to prvi korak prema povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj, civilizacijskoj, političkoj, gospodarskoj i kulturnoj tradiciji.“ – istaknula je županica u svom uvodnom obraćanju zahvalivši se udrugama na svemu što čine kako bi se spominjao Domovinski rat, kako bi se govorilo o hrvatskim braniteljima, te kako dani ponosa i slave iz 90-tih godina prošloga stoljeća ne bi otišli u zaborav.

“Ovo je bila prigoda da predstavnicima braniteljskih udruga s područja cijele Požeško-slavonske županije čestitam nadolazeće praznike, a s druge strane, razgovarali smo o temama koje se tiču braniteljskih udruga, financiranja, obilježavanja važnih datuma. Uistinu mogu reći da sam ponosna na naše braniteljske udruge koje obilježavaju važne datume u našoj županiji. Prvi put ove godine imat ćemo prigodu obilježiti Dan branitelja grada Požege koji se slavi 13. lipnja. Također smo pred obljetnicom pogibije prvog hrvatskog branitelja s područja Požeško-slavonske županije, Vlade Laučana u Pakracu. Brojne su druge aktivnosti koje će biti do kraja godine, kao što je naravno u rujnu i proslava Dana branitelja Požeško-slavonske županije.“ – rekla je županica te istaknula kako se s predstavnicima udruga dogovorila da će ovakvi radni sastanci postati tradicija te da im uvijek stoji na raspolaganju za sve njihove potrebe.

Stipan Grgić, predsjednik Zajednice udruge HVIDR-a Požeško-slavonske županije zahvalio je županici na današnjem prijemu te istaknuo kako je današnji dan za njih velik jer su se okupili u velikom broju.

„Nažalost nisu bili svi predstavnici, ali ovo je jako dobra inicijativa i nadam se da će biti tradicija kako smo se i dogovorili. Malo smo razmotrili projekte koji su nam odobreni, zahvaljujući udrugama koje su aktivne. Tri godine nakon pandemije nastojimo se ponovno uključiti u život i u djelatnosti kroz naše projekte. Nadam se da ćemo sada moći promovirati našu županiju i naše krajeve sa sredstvima koja imamo, kao i sjećati se žrtava, jer nažalost velike su žrtve pale. Vidi se sada da te žrtve nisu bile uzalud i da se bliži ono za što smo se borili - Lijepa naša slobodna, stabilna i neovisna Hrvatska.“ – rekao je Grgić.

Pročitano 2090 puta