Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 23 Svibanj 2022 10:29

Obilježena 20. godišnjica meteorološke stanice "Vidim Kutjevo"

 

Meteorološka stanica bitna za svakodnevni život, ali i poljoprivredu žitelja Požeško-slavonske županije, nalazi se u Kutjevu, na 270 metara nadmorske visine. Ova jedinstvena meteorološka stanica ove godine obilježila je svoju 20. godišnjicu, a svečanom događaju prisustvovali su zamjenik županice Ferdinand Troha te gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.

Da se klima značajno promijenila, jasno se vidi i na meteorološkoj postaji „Vidim Kutjevo“, a Vlado Baričević, mjeritelj meteorološke postaje „Vidim Kutjevo“ istaknuo je kako već dvadeset godina svaki dan mjeri sve parametre, od sunčanih sati, oborina do temperature. „Kad sam počeo raditi prije dvadeset godina ovdje sam imao snijeg od metar visine, a danas, cijelu zimu mogao sam ovdje doći u japankama. Globalno zatopljenje je tu." – rekao je Baričević.

„Zanimljivo je, prije 20 godina temperatura zraka u 14 sati bila je oko 15 stupnjeva, a 20 godina kasnije oko 29 stupnjeva – gotovo duplo.“ – istaknuo je ovom prigodom meteorolog Nove TV Ivica Čačić.

Postaju koja se smjestila na južnim obroncima Krndije koriste učenici, studenti, ali najviše voćari i vinogradari.

Kutjevački vinogradar Vlado Krauthaker istaknuo je kako je motritelj uvijek na raspolaganju da ga se pita koliko je palo kiše, kolika je vlaga, kolika je zračna vlaga te kako se prema tim parametrima vinogradari odlučuju dali će prskati vinograd ili ne.

„Ova godina trebala bi biti dobra kao i prošlih pet, ali samo ako bude kiše. To nam hitno treba, oko pedeset litara po kvadratnom metru. Ako slijedećih 10 dana ne bude kiše, mislim da će biti problem u cvatnji.“ – objasnio je Krauthaker čiji se vinograd nalazi na 45. paraleli koja je u svijetu poznata kao najpogodnije područje za uzgoj vinove loze za što je potrebno što više sunčanih sati radi kvalitete vina.

Izvor fotografija: Dušan Mirković

Pročitano 1036 puta