Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 21 Svibanj 2022 13:08

Održano 24. Hercegovačko silo – Jozić: “Gradimo zajedno Požeško-slavonsku županiju“

 

U organizaciji Zavičajne udruge Herceg Stjepan, u svečanoj dvorani „Avia“ u Velikoj održano je 24. Hercegovačko silo kojemu su prisustvovali županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom, gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina, kao i brojni uzvanici hercegovačkog porijekla i njihovi gosti koji su uz tradicionalnu hercegovačku glazbu, gangu, nastup KUD-a Knešpolje iz Knežice, degustaciju vina vinara Požeško-slavonske županije, uživali i u tradicionalnim hercegovačkim specijalitetima.

Na samome početku događaja sve okupljene pozdravio je Vlado Boban, predsjednik Zavičajne udruge Herceg Stjepan, istaknuvši zadovoljstvo jer su prije dvije godine, na zadnjem održanom silu, donacijom okupljenih gostiju prikupljena sredstva za dječji odjel Požeške bolnice, a ove godine održana je ista humanitarna akcija, no ovoga puta za Caritas Požeške biskupije.

Županica Antonija Jozić prigodnim riječima otvorila je ovogodišnje 24. Hercegovačko silo.

„Velika mi je čast pozdraviti vas u našem biseru, općini Velika. Općini podno Papuka koja se nekako budi iz nekog dugog sna i doživljava jedan veliki procvat. U vašem žamoru, osmjesima i licima vidim da je ovo manifestacija koju smo dugo i željno čekali i uistinu želim da u takvom raspoloženju ova večer i protekne. Vjerujem da stihovi koje je na početku otpjevala Pamela Ramljak: “Dođi da vidiš, dođi da se diviš“, mogu opisati i Požeško-slavonsku županiju gdje su mnogi od vas našli svoj dom, ali isto tako vjerujem da budi uspomene i sjećanja na podneblje iz kojeg ste došli.“ – rekla je županica Jozić te istaknula kako u tom smislu šalje svima poruku zajedništva.

„Gradimo svi zajedno Požeško-slavonsku županiju.“ – naglasila je županica te dodala kako vjeruje da će se uspješno riješiti i pitanje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koji je sada nepovoljan za Hrvate koji tamo žive.

Prvo Hercegovačko silo održano je 1997. godine u Pleternici, nakon čega je osnovana Udruga „Herceg Stjepan”, a za dugogodišnju aktivnost u Udruzi sinoć su dodijeljene zahvalnice članovima udruge Branku Mihalju i Marinku Šariću.

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 6030 puta