Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 19 Svibanj 2022 23:12

Raseljene osobe iz Ukrajine proslavile Svjetski dan vyšyvanke - ukrajinske vezene košulje

 

Požeško-slavonska županija, zajedno s gradonačelnicima i načelnicima županijskih gradova i općina, u prigodi Svjetskog dana vyšyvanke organizirala je zajedničko druženje za raseljene osobe iz Ukrajine koje se nalaze na području županije. Svečani prijem na koji su pristigli brojni Ukrajinci s djecom održan je u dvorani „Gloria“, a prethodio mu je turistički obilazak grada Požege - upoznavanje njegovih ljepota i znamenitosti.

Svjetski dan vyšyvanke - ukrajinske vezene košulje, obilježava se s ciljem očuvanja izvornih narodnih tradicija svake godine trećeg četvrtka u svibnju, a na ovaj dan u vyšyvanci se ide u školu, vrtić, na posao ili sveučilište. Glavna svrha obilježavanja ovog svjetskog dana očuvanje je ukrajinskih vrijednosti i njihovo promicanje među mladima i široj populaciji, a njime se izražava vlastiti nacionalni i građanski stav, kulturno obrazovanje i duhovna svijest.

„Zahvaljujem se organizatorima na obilježavanju ovog praznika u ime svih Ukrajinaca koji su privremeno smješteni u Požeško-slavonsku županiju. Svjetski dan vyšyvanke, zajedno s našim ukrajinskim jezikom, genetski je kod naše nacije. Ona je uvijek bila s Ukrajincima, no nažalost, danas neće moći svaki Ukrajinac nositi svoju vezenu košulju jer ju je većina izgubila zbog brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine. Vratit ćemo mi svoju vyšyvanku, osloboditi svoju zemlju i otpjevati svoju "Stefaniu" na Krimu.“ – istaknula je ovom prigodom Irina Matijević, predsjednica lipičke Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnici i načelnici županijskih gradova i općina, te predstavnici Centra za socijalnu skrb, policije, i kriznih stožera, a Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ukrajina“ Slavonski Brod uveličalo je svojim nastupom ovaj svečani događaj, a sve s ciljem kako bi jedni druge pobliže upoznali, izmijenili svoja iskustva, te zaboravili sve ono ružno i tužno što trenutno nose u sebi.

Gradonačelnik grada Požege dr.sc. Željko Glavić pozdravivši sve nazočne, u ime svih stanovnika Požege i Požeštine čestitao je Ukrajincima dan njihove vezene košulje.

„Vyšyvanka je simbol vašeg domoljublja, vašeg zdravlja i ljepote. Iako je razlog vašeg boravka ovdje u Požegi i ostalim mjestima naše županije zapravo tužan jer ste svojevremeno izbjegli iz svoje zemlje, želim vam da zapamtite poneku lijepu uspomenu vašeg boravka u našoj županiji. Nadam se da će zlo koje vas je zadesilo brzo završiti i da ćete se sretno vratiti u svoju Domovinu.“ – rekao je gradonačelnik Glavić.

U Domovinskom ratu Požeško-slavonska županija, kao i cijela Hrvatska, pretrpjela je velika razaranja i gubitke života hrvatskih branitelja, a ovim zajedničkim druženjem ponovno je dokazano suosjećanje, gostoljubivost i solidarnost hrvatskog naroda.

Županica Antonija Jozić u svome obraćanju istaknula je kako je obilježavanje ovog svjetskog dana bila lijepa prigoda za okupljanje svih onih koji su svoj trenutni dom pronašli na području naše županije.

„Nažalost znamo što svi vi i vaše obitelji prolazite jer je na području naše županije, u Pakracu, započeo i Domovinski rat 1991. godine. Hrvatska je pretrpjela velika ratna razaranja, brojimo i velike žrtve, ali smo svoju slobodu izvojevali i danas baštinimo slobodu i neovisnost u zajednici europskih država – Europskoj uniji. Na području naše županije trenutno se nalazi 212 osoba ukrajinskog porijekla. Zajedno s Vladom Republike Hrvatske koordiniramo prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, osiguravamo zdravstvenu zaštitu, troškove stanovanja, jednokratne pomoći, školovanje djece, a sve s ciljem vaše brže integracije u društvo. Nadam se i vjerujem kako će nas ovo druženje zbližiti i da osjećate dobrodošlicu u našoj slobodnoj Hrvatskoj. Tu slobodu svim srcem želimo i vašoj državi!“ – rekla je županica Jozić.

Pročitano 133757 puta