Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 19 Svibanj 2022 14:01

Na požeškom Sokolovcu održan „Sat istine“ o Domovinskom ratu

 

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata već 13 godina za redom s učenicima osmih razreda provodi se projekt „Sat istine“ kojim se pokušava približiti istina o samim počecima, uzrocima i ratnim operacijama Domovinskog rata na nivou cijele Republike Hrvatske, posebno na području Požeško-slavonske županije, a kroz projekt je do danas prošlo više od deset tisuća djece.

Zahvaljujući na dosadašnjoj potpori koju su Požeško-slavonska županija i Grad Požega pružili njihovu projektu, Krešimir Pavelić, umirovljeni brigadir, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana te začetnik projekta „Sat istine“, istaknuo je kako je ovaj projekt nažalost ostao jedini u Hrvatskoj koji se provodi kroz terensku nastavu, ali i da će se svakako nastaviti provoditi.

Ispred Požeško-slavonske županije i Grada Požege „Satu istine“ prisustvovali su zamjenik županice Ferdinand Troha te Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.

“Drago mi je da sat istine ide dalje. Izašli smo iz pandemijskih okvira te na ovaj način učenicima približili terensku nastavu. Djeca su ove sadržaje redovito pratila s interesom, a organizatorima zahvala što provode projekt. Simbolično je da je na današnji dan bio i referendum za Republiku Hrvatsku te mislim da je prilika da se djeci približe turbulentna i ponosna vremena 90-ih godina.” - rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Predavanja za učenike provodi umirovljeni bojnik Mario Kalan koji je istaknuo kako se osim samoga predavanja prikazuje i autentičan film koji je snimljen u vrijeme Domovinskog rata. „Film prikazuje oslobođenje sjeverozapadnog dijela bivše općine Slavonska Požega.” - rekao je Kalan.

Pročitano 1448 puta