Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 08 Svibanj 2022 18:28

Otvorenje izložbe slika, skulptura i predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića

 

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, dana 06. svibnja, otvorena je izložba slika, skulptura i predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića iz privatne umjetničke zbirke Pleterničanina Đure Maurmana, odvjetnika iz Zagreba koji je bio veliki prijatelj maestra Kranjčevića koji mu je povjerio svoju dugogodišnju ostavštinu.

Uz Đuru Maurmana otvorenju izložbe prisustvovali su i nećakinja maestra Vladimira Kranjčevića prof. Martina Frida Kaurimsky, televizijski, kazališni i filmski glumac Mladen Čutura, ravnateljica Gradske knjižnice Slavonski Brod Ružica Bobovečki, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica Franjo Novak, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, te brojni gosti, prijatelji i štovatelji maestra Kranjčevića.

Izložbu bogate ostavštine proslavljenog hrvatskog dirigenta i glazbenog pedagoga otvorila je gradonačelnica Marija Šarić, a o povijesnom razvoju svoje zbirke i ostavštine maestra Kranjčevića više je rekao Đuro Maurman čijom je zaslugom i održana izložba u pleterničkoj knjižnici.

„Maestro Vladimir Kranjević bio je gospodin, svestrano obrazovan, duhovit, naoko strog, ali vrlo blage naravi, poznavatelj povijesnih i kulturnih događanja u Zagrebu, Hrvatskoj pa i šire. Bio sam privilegiran slušati ga i razgovarati s njim.“ - rekao je Maurman te istaknuo kako mu je, nakon što je saznao da je maestro dugogodišnji prijatelj požeškog biskupa msgr.dr. Antuna Škvorčevića, predložio da svoju ostavštinu pokloni upravo Požeškoj biskupiji te je tako biskupija dobila više od 6000 predmeta, uključujući preko 900 partitura, odlikovanja, priznanja, odijela.

Mladen Čutura, kazališni, televizijski i filmski glumac koji je napisao predgovor za izložbu, istaknuo je kako Đuro Maurman svojom izložbom slika, skulptura i predmeta iz ostavštine maestra Kranjčevića, pokazuje upravo i svoju sposobnost motrenja. „Gospodin Maurman ozbiljan je kolekcionar umjetnina zaljubljen u ljepotu. Kod njega prikupljanje umjetnina nije rezultat samo voljenog napora, već iznimne stvaralačke aktivnosti, unutarnjeg diktata osobnosti i dužeg sazrijevanja.“ - istaknuo je mr.sc. Mladen Čutura.

Izvor fotografija: pozeskivodic.com

Pročitano 2296 puta