Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 07 Svibanj 2022 12:09

Tambura za dušu – 47. Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu

U sklopu „Tambure za dušu“, nove trodnevne manifestacije koja spaja glazbu i folklor, a u organizaciji Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk te pod pokroviteljstvom Požeško – slavonske županije, u dvorani Osnovne škole “Vilima Korajca” uspješno je održan 47. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas Zlatne doline 2022“.

Ovaj događaj međunarodnog karaktera, tradicije duge gotovo pola stoljeća, otvorila je županica Antonija Jozić. “Krenemo li od zapada do istoka, lipicanaca u Lipiku, prve kovnice novca u Pakracu, preko grada Požege i njegove bogate sakralne baštine, Čaglina i ostataka Panonskog mora, sve do Kaptola, mjesta koje slavi svoj 800. rođendan, čuvajući nalazišta koja dokazuju kako su ljudske zajednice ovdje postajale prije sedam milenija, inatnog i ponosnog mjesta podno Papuka, gdje se njeguje tamburaška glazba i obrađuju plodne ravnice, uistinu možemo biti ponosni na sve ono što Požeško slavonska županija ima. Dodamo li tome široku slavonsku dušu i našu nadaleko poznatu gostoljubivost, sigurna sam kako ćete se kod nas osjećati ugodno i uživati u večeri tambure i tamburaške pjesme.” rekla je županica Jozić.

Načelnik Općine Kaptol, pozdravio je mnogobrojnu publiku te kazao kako je iznimno što je Festival,  prerastao u puno ozbiljniju, trodnevnu priču koju je otvorila večer tamburaških orkestara pod nazivom “Tambura bez granica”, a zatvorit će jubilarna 10.smotra folklora “Šokačko se kolo vije.”

U službenom dijelu festivala uz pratnju osmeročlanog festivalskog orkestra pod ravnanjem Antuna Adžića izvedene su 23 nove skladbe, a odlukom žirija pobjednici festivala su TS Žeteoci iz Osijeka, s pjesmom Četrdeset jeseni, četrdeset proljeća autora Stjepana Kneževića i Ivana Primana. TS Čardaš iz Nove Gradiške s pjesmom Inat slavonski autora Alena Mozera i Gine Peterle, osvojio je prvo mjesto prema glasovima posjetitelja.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 1188 puta