Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 05 Svibanj 2022 13:29

“Učeničke zadruge su svojim radom postale pravi čuvari kulturne baštine i kulturnog identiteta nekog kraja“

Održana je 7. Županijska smotra učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije, dok su na Trgu svete Terezije postavljeni su štandovi na kojima su učenici izložili proizvode koje sami izrađuju. Izložene proizvode vrednovat će žiri koji će najbolje i nagraditi.

Domaćin ove smotre je Katolička osnovna škola, a otvorenje je održano u dvorani svete Terezije Avilske. Smotra je započela kratkim programom kojeg su pripremili učenici Katoličke osnovne škole zajedno s učiteljicom Anitom Rašić.

Ravnatelj škole, Frano Barišić prilikom uvodnog obraćanja rekao je kako je pronašao podatak da školske zadruge postoje čak od 19. stoljeća. “Jedna čar školskih zadruga je dobrovoljnost. Svi vi dobrovoljno pristupate i svaki taj proizvod koji ste pripremili na štandovima, je plod vaše ljubavi i vaših mentora. To je neprocjenjiva vrijednost tih radova, koji treba njegovati. Članovima žirija želim uspješan odabir najboljeg proizvoda.” – rekao je ravnatelj Barišić.

Osim 11 školskih zadruga s područja Požeško-slavonske županije, na smotri su sudjelovale i zadruge osnovnih škola iz Novske, Virovitice i Šibenika.

“Učeničke zadruge su svojim radom postale pravi čuvari kulturne baštine i kulturnog identiteta nekog kraja. Važno je istaknuti da učenicima pružaju mogućnost učenja kako od raznih materijala i sirovina dobiti gotove proizvode. Gdje pronaći materijale, te kako ih plasirati na tržište. No ono najbitnije je proces, što će učenici postati nakon procesa, to je puno važnije od prodaje. Razvit će vještine komunikacije pred drugim ljudima, izlaganje pred ljudima, istraživačke i kreativne vještine… Nama mentorima i učiteljima ostaje samo vjera da će im te vještine pomoći u njihovom svakodnevnom životu.” – rekla je Sanja Grbeš.

Županijskoj smotri učeničkih zadruga prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha, te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, Maja Petrović.

 

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 2478 puta