Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 03 Svibanj 2022 13:24

Svečana akademija u XV. godini Katoličke gimnazije s pravom javnosti

 

U godini kada slavimo 25. obljetnicu Požeške biskupije, u Dvorani sv. Terezije Avilske održana je svečana akademija o XV. obljetnici osnutka Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. U suradnji s kolegama, program čije su scenske izvedbe oduševile prisutne goste osmislila je prof. Marijana Ćorluka, mentorica dramske družine.

Programu su, uz učenike i profesore Katoličke gimnazije, nazočili županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, ravnatelj Škofijske Gimnazije Vipava Vladimir Anžel, protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, ravnatelj Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu, fra Klaudio Milohanović, ravnatelj Klasične Gimnazije “Fra Marijana Lanosovića”, te ostali ravnatelji katoličkih škola s područja požeške biskupije, kao i upravitelji i djelatnici ostalih društvenih kulturnih ustanova našega grada, gosti iz javnog i crkvenog života te velečasni Ivica Žuljević, ravnatelj odgojno-obrazovnog centra i predstojnik Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole i osnivač škole msgr.dr. Antun Škvorčević.

Ravnatelj škole, Ivica Bedeničić, u svom obraćanju pozdravio je prisutne te ih podsjetio i uputio na svrhu njihova djelovanja u okviru Katoličke gimnazije.

„Želio bih vas sve pozvati da se vjernički podsjetimo, u vremenima i nevremenima, da nikada nismo sami na putu, a posebno kada koračamo stazama Spasitelja, našeg Stvoritelja. Čitati putokaze tog spasiteljskog puta, prepoznavati i poštivati znakove - upravo je to svrha postojanja katoličkih škola. U ovih 15 godina, u nizu učeničkih, profesorskih i roditeljskih susreta, neprekidnoj budnosti i pažnji našeg utemeljitelja, otvorenosti i srdačnosti privatnih i javnih institucija, iščitavam čudesno Božje djelovanje kroz ljudsku nesavršenost i ograničenost.“ – rekao je ravnatelj Bedeničić te zahvalio svima koji su pomogli u osnivanju i radu Gimnazije, posebno ocu biskupu na čiju je inicijativu i nastala ova institucija koja želi poučavati i razvijati mlade ljude u otajstvu Stvoritelja.

Na samom završetku svečanosti prisutnima se obratio i osnivač škole, biskup Antun Škvorčević koji je uputio čestitke za petnaestu godišnjicu Škole koja iz godine u godinu raste kroz mlade ljude i vrijedne i raspoložene profesore.

„Mi smo utemeljili, otvorili našu Katoličku gimnaziju da bismo veslali po onim našim ljudskim mogućnostima i predavali jedni drugima znanje - učitelji učenicima. Trebali bismo uvijek moći i nešto više predati jedni drugima, jer kad bismo mi predavali jedni drugima samo ono što je naše, što mi znamo i možemo, srce nam kaže – premalo. Mi smo utemeljili našu Gimnaziju da bismo najprije jedni druge podsjećali kako ima ono što je nama Bog predao u nikom drugom nego u Isusu Kristu sinu svome. Utemeljili smo našu Katolički gimnaziju upravo zato da bismo u njoj promicali sebe davati za druge, upravo onako kako nas je Isus naučio, biti graditelji svoje Hrvatske domovine baš civilizacijom ljubavi.“ – rekao je biskup Škvorčević te Katoličkoj gimnaziji i svim katoličkim školama poručio - Duc in Altum Isusovim putem predanja za drugoga i izgradnje civilizacije ljubavi kojom se ne stiže do ljudskih slijepih ulica nego do vječnosti i smisla.

Pročitano 11036 puta