Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 28 Travanj 2022 09:32

Kaptol - 15. Županijsko ocjenjivanje vina "Vino-kap 2022."

 

Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ Kaptol, organizirala je 15. po redu Županijsko ocjenjivanje vina, dok se istovremeno održava i 6. Međužupanijsko ocjenjivanje vina "Vino-kap" na koje su svoje uzorke mogli predati vinari i izvan Požeško-slavonske županije, a na kojemu redovito svake godine sudjeluju vinari i susjednih županija, uglavnom iz Slavonije, ali i iz ostalih kontinentalnih krajeva Hrvatske, također i primorskih županija, te s otoka Krka, a ove godine sudjelovalo je 20-tak vinara Zadarske županije.

Dana 27. travnja, u Sportskoj dvorani Osnovne  škole "Vilima Korajca" Kaptol, županica Antonija Jozić zajedno s načelnikom Općine Kaptol Miletom Pavičićem, nakon odrađenog radnog sastanka, obišla je županijsko natjecanje na kojemu su se ocjenjivale sve vrste vina - bijela, obojena, pjenušava vina proizvođača s područja Požeško-slavonske županije

Nakon pauze radi pandemije, ove godine održava se i 8. Međunarodno ocjenjivanje vina "Vino-kap 2022." na koje su pristigli brojni vinari iz Mađarske i Slovenije kojima kaptolački vinari već nekoliko godina također dolaze na njihova natjecanja u Mađarsku.

Ove godine, održat će se i 6. po redu posebno ocjenjivanje kvalitete vina Pinot sivi, a na ovom natjecanju natječu se samo vrlo kvalitetna vina sorte Pinot sivi, koje se također radi situacije s pandemijom nije održalo prošle godine.

Komisija za ocjenjivanje vina daje svoje mišljenje na temelju nekoliko parametara koji se ocjenjuju, a temeljem zaključne ocijene, Udruga "Vino-kap" Kaptol dodjeljuje zasluženo priznanje potpisano od strane predsjednika stručnog povjerenstva ocjenjivanja vina dr. sc. Josipa Mesića s požeškog Veleučilišta.

Ove godine na tradicionalno kaptolačko ocjenjivanje vina pristigao je 171 uzorak što ovo ocjenjivanje vraća na vinsku scenu kao jedno od temeljnih ocjenjivanja, a uz predsjednika stručnog povjerenstva i predsjednika organizacijskog odbora, 4 ocjenjivačke komisije donosile su odluke o najboljim vinima.

„Ovo naše ocjenjivanje, iako ga još uvijek radimo amaterski, ali sa certificiranim ocjenjivačima, ima sve veću važnost i značaj na vinskoj sceni. Uključili smo i nešto mlađih ocjenjivača koji trebaju dobiti potrebno iskustvo za buduća ocjenjivanja vina zajedno s Veleučilištem u Požegi i njihovim studentima.“ - rekao je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara "Vino-kap" iz Kaptola.

Sva vina koja su natjecatelji donijeli na ocjenjivanje morala su imati potvrdu o analizi koje je proveo laboratorij Veleučilišta u Požegi.

Izvor fotografija: Antonija Jozić/pozeska-kronika.hr

Pročitano 2756 puta