Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 24 Travanj 2022 12:49

Noć knjige 2022. – tri dana u znaku čitanja, mira i slobode

 

Središnja svečanost otvorenja ovogodišnje Noći knjige održana je jučer, 23. travnja, a službenom otvorenju, uz djelatnice i djelatnike knjižnice te njihovu ravnateljicu Aleksandru Šutalo, prisustvovali su i predsjednica Upravnog vijeća knjižnice dr.sc. Vesna Vlašić, požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Noć knjige manifestacija je koja se organizira s ciljem promicanja knjige i čitanja, a ove godine Gradska knjižnica i čitaonica Požega odlučila je programe održati u tri ponuđena dana te tako za sve posjetitelje pripremila 20 pojedinačnih događaja te čak 4 književna susreta kroz koje će požeškoj publici predstaviti značajna imena hrvatske književne scene kako bi na taj način ponudili kvalitetne programe za sve dobne skupine.

„O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige! Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. Uz njihovu pomoć, dajemo ti nove definicije, učimo se prepoznavati situacije u kojima si izostala, shvaćamo kolika krila daješ svemu ondje gdje si prisutna. Zahvaljujući tebi, o lijepa, o draga, posjećujemo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susrećemo ljude koje nam oči još nisu vidjele; pod tvojim okriljem na knjiškim stranicama putujemo kroz prostor i vrijeme. U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo.“ - kaže „Oda slobodi“ koju je na početku požeške Noći knjige pročitala ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

Predsjednica Upravnog vijeća knjižnice dr.sc. Vesna Vlašić obratila se prisutnima rekavši kako je impresionirana programom kojim se ovoj nacionalnoj manifestaciji priključila i naša knjižnica. “U Noći knjige slavimo knjigu i želimo njeno uskrsnuće. Program koji je naša knjižnica ponudila članovima, ali i svekolikom pučanstvu obuhvaća široko područje umjetnosti, glazbe, plesa, fotografije, znanosti te kao vrhunac, književne susrete, i na tome čestitam.“ - rekla je Vesna Vlašić.

Ovogodišnju organizaciju pohvalio je i gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić. „Ova manifestacija uspješno se održava već osmu godinu i sve je veći broj posjetitelja. Požega se ponosi ovom knjižnicom, i prije dok je bila nešto manja i skromnija, i danas kada je dostigla svjetske standarde. Knjižnica je danas doista vodeći kulturni centar ovdje u Požegi, pun događanja i kvalitetnih programa, a na tome treba čestitati ravnateljici i svim djelatnicima knjižnice.“ - rekao je gradonačelnik.

Županica Antonija Jozić istaknula je kako je naša knjižnica požeški hram kulture i arhitekture s obzirom na ovo impozantno zdanje koje je nedavno širom otvorilo vrata svim građankama i građanima Požege, ali i svima koji dolaze u Požegu. „Imamo se čime ponositi. Naša Knjižnica centralno je mjesto kulturnih zbivanja ne samo grada Požege, nego i cijele županije. U Noći knjige, kada slavimo slobodu, pa i slobodu izbora, vjerujem kako će svatko od posjetitelja pronaći sadržaj koji želi posjetiti. Čestitam na svemu što je pripremljeno za sve nas, od onih najmlađih do onih starijih. Knjižnica je danas mjesto svih okupljanja, a u ovom modernom vremenu to je zapravo najvažnije. Knjigu, izričaj, slobodu pisanja i slobodu čitanja trebamo njegovati i čuvati.“ - rekla je županica Jozić.

Nakon svečanog otvorenja okupljenima je bio organiziran obilazak knjižničnih odjela te su tako sudjelovali u aktivnostima koje se održavaju na Odjelu književnosti u sklopu akcije ispisivanja poruka mira, Znanstvenom i studijskom odjelu, te Odjelu za mlade i multimediju u akciji igranja popularnih društvenih igara.

Bogat sadržaj ovogodišnje Noći knjige u požeškoj Gradskoj knjižnici i čitaonici okupio je veliki broj ljubitelja pisane riječi, a posjetitelji su mogli uživati u književnim susretima za djecu i odrasle, rješavanju logističkih zadataka ili zaigrati društvene igre, sudjelovati u brojnim radionicama, izložbi, te glazbenom programu.

Pročitano 4495 puta