Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 11 Travanj 2022 20:26

Izvještajna skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege

 

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege održala je danas izvještajnu skupštinu kojoj su uz roditelje i goste, prisustvovali i predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

Predsjednica Udruge Kata Ronko pozdravila je sve nazočne, zahvalila se na povjerenju te iskazala zadovoljstvo svime što su do sada učinili kroz rad Udruge. „U ovo doba muke Isusove i iščekivanja njegovog uskrsnuća ponovno smo zajedno, bol sa našom djecom uvijek nas sjedini. Pokažimo se u tom sjedinjenju kao ponosni roditelji naših kćeri i sinova koji su nas napustili i otišli položiti živote za našu Hrvatsku. Nisu tada bili sebični nego puni hrvatskog duha, a nemojmo biti ni mi, budimo i dalje zajedno kao što su oni tada bili. Sretni su oni čiji su im sinovi ostavili unuke, neka nam ta djeca budu ogledalo ponosa naših sinova. Dočekajmo dostojno i u duhu Isusovo uskrsnuće zajedno bez mržnje i zavisti.“ – istaknula je u svom govoru predsjednica Ronko.

Županica Jozić u svom obraćanju pozdravila je sve prisutne te istaknula kako danas s jedne strane osjećamo tugu jer ulazimo u vrijeme Uskrsa, vrijeme u kojem će jedno mjesto biti prazno, ali s druge strane, Uskrs je blagdan nade i ufanja. „Sve su to osjećaji koje smo proživljavali i 90-tih godina. Ponos zbog stvaranja Hrvatske države, tugu zbog gubitka svih onih ljudi koji su svoje živote utkali u njezine temelje, a s druge strane i radost koja je proizašla kada je tisućljetni san hrvatskog naroda o uspostavi neovisne i suverene Republike Hrvatske došao do ostvarenja. Trideset godina kasnije slobodno mogu reći da je žrtva koju su naši branitelji dali u to vrijeme najveća žrtva, ali odmah iza njih najveća žrtva koja je podnesena je žrtva upravo vas roditelja. Vi i danas osjećate gubitak, osjećate sigurno i ponos i radost zbog toga što su vaši sinovi bili dionici tog ponosnog vremena 90-tih godina i mislim da smo na tragu upravo tih sjećanja dužni svi ponaosob, od običnog čovjeka do najvišeg državnog dužnosnika, stvarati onakvu Hrvatsku kakvu su je naši branitelji tada sanjali. To je nama ostavljeno u ostavštinu." - naglasila je županica Jozić te rekla kako je podrška Udruzi roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata neupitna te kako će ona kao takva ostati i nadalje.

Zbog covid mjera smanjene su dosadašnje aktivnosti Udruge, no unatoč navedenoj situaciji Udruga je ipak sudjelovala u raznim događanjima kao što su obilježavanja novih značajnijih datuma hrvatske povijesti, obilježavanje obljetnica, obilazak grobova poginulih branitelja Domovinskog rata i sl.

Na današnjoj skupštini Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege usvojene su sve točke Dnevnoga reda, kao i Poslovnik o radu skupštine.

Pročitano 1026 puta