Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 08 Travanj 2022 09:52

Održana posljednja ovogodišnja korizmena tribina

 

Sinoć je u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održana Peta korizmena tribina u godini proslave srebrnog jubileja požeške biskupije. Uz brojne sudionike i pratitelje korizmenih tribina, redovnike i redovnice, predstojnika Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivicu Žuljevića i gosta, prof. Tončija Matulića, tribini je prisustvovao i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Tema sinoćnje, posljednje ovogodišnje korizmene tribine, bila je „Crkva u službi ljudskog dostojanstva“, a o kojoj je govorio prof. dr. sc. Tonči Matulić, pročelnik Katedre moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prof. Matulić rođen je u mnogobrojnoj obitelji na otoku Braču, gdje je završio osnovnu školu. Nakon srednje škole i studija teologije nastavio je poslijediplomski studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika hvarske biskupije zaređen je u travnju 1992. godine. Na lateranskom sveučilištu stekao je diplomu magistra, a potom i doktora znanosti. Usavršavao se i u bioetičkoj disciplini na raznim institutima u inozemstvu, a od 1990. godine profesor je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je vršio i brojne službe među kojima je važno istaknuti službu dekana u dvogodišnjem mandatu.

Na sinoćnjem uvodnom predstavljanju pete korizmene tribine rečeno je kako, iako se radi o posljednjoj tribini, ona svojom temom ima osobit značaj u nastojanju oko dubljeg i svestranijeg promišljanja o crkvi, time i našoj požeškoj mjesnoj crkvi, u promicanju ljudskog dostojanstva i civilizacije ljubavi. Za crkvu je čovjek i njegovo dostojanstvo prvi i temeljni put od kojega treba ići, ali kojemu se treba uvijek vraćati. Na tom putu, požeška mjesna crkva okupljena brigom i pažnjom našeg pastira kroz 25 godina nastoji služiti čovjeku i njegovu dostojanstvu zauzimajući se za njegovo dobro na brojnim područjima. Karitativnim djelovanjem, odgojno-obrazovnim djelovanjem kroz osnivanje katoličkih škola, vrtića i kolegija, materijalnom i duhovnom brigom za obitelji s brojnom djecom, kao i djelovanjem Centra „Pro vita et familia“ kojemu je jedan od temeljnih ciljeva pomoći pojedincu da živi puninu radosti i svoga dostojanstva.

„Kršćanski govor o ljudskome dostojanstvu u središtu čuva i naviješta istinu o čovjeku stvorenom kao žena i muškarac na sliku Božju. Zagonetka zvana čovjek kao i najveće zagonetke koje čovjeka prate od početka: zagonetke grijeha, patnje i smrti, odgonetnute su u utjelovljenju i životu Sina Božjega Isusa Krista među nama, a mi ih poznajemo vjerom po kojoj Duh Isusa Krista koji je zalog baštine, prebiva u nama jer doista mi vjerom znamo da Duh koji je uskrisio Isusa uskrisit će i nas.“ – istaknuo je na sinoćnjem izlaganju prof. dr. sc. Tonči Matulić.

Izvor foto: pozeska-biskupija.hr

Pročitano 719 puta