Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 07 Travanj 2022 16:24

Predstavljanje završetka radova na mreži „Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega“

 

Povodom završetka radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža te početka radova na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Požega, danas je u Županijskoj komori Požega održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali predstavnici tvrtke Tekija d.o.o., Grada Požege, Općine Velika, izvođači radova i nadzora radova, kao i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, te županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Korisnik projekta Aglomeracija Požega je Tekija d.o.o., dok su projektni partneri Grad Požega, Općina Brestovac i Općina Velika. Investicija se financira iz sredstava kohezijskog fonda u iznosu od 72,12% te nacionalnih izvora financiranja u iznosu od 27,88% (bespovratna sredstva iznose 124.444.841,93 kuna).

Direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić uvodno je pozdravio sve nazočne te putem prezentacije predstavio projekt aglomeracije Požega. „Izuzetno je lijepo danas imati mogućnost predstaviti vam jedan ovako ozbiljan i veliki projekt koji je došao do samog kraja u svojoj prvoj sastavnici, mreži vodovoda i kanalizacije.“ – rekao je direktor Bekić te predstavio prve značajne faze projekta, zahvalivši se svima koji su radili na ovako velikom poslu i projektu.

Cilj projekta aglomeracije Požega poboljšanje je životnog standarda i zaštite okoline stvaranjem sustava za poboljšanu odvodnju i unaprjeđenjem pročišćavanja otpadnih voda čime će se smanjiti gubitak unutar vodoopskrbnog sustava. U specifične ciljeve mogu se svrstati smanjenje regionalnih razlika u Hrvatskoj, kroz doprinos socijalnoj stabilnosti kroz izgradnju infrastrukture i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, poboljšana odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda i uspostava sustava praćenja i smanjenja gubitaka na vodoopskrbnom sustavu, provedba obveza propisanih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU te provedba pravne stečevine EU u dijelu koji uređuje upravljanje vodama, poglavito Direktivom o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

„Danas se na ovoj konferenciji predstavljaju rezultati jedne od faza navedenog projekta, a to je završetak izgradnje kanalizacijske mreže na području aglomeracije Požega.“ – na početku svog obraćanja rekla je županica Jozić pozdravivši sve nazočne.

„Čestitam svima na uspješno realiziranom projektu u ovoj fazi u nadi da će preostala faza, izgradnja pročistača otpadnih voda biti završena u onim rokovima kako je to ugovorom i definirano. Ovo je jedna od aglomeracija koje se provode na području naše županije, a provodimo i projekte na području aglomeracije Pleternica, gradova Pakraca i Lipika, a nadamo se i skorašnjem početku radova na aglomeraciji Kutjevo-Velika te se zahvaljujem Hrvatskim vodama na svakoj podršci koju smo dobivali dugi niz godina. Ovo su strateški projekti, projekti temeljne infrastrukture naše županije i treba puno vremena za realizaciju, jer takvi veliki projekti ne mogu se realizirati u kratkom roku.“ – istaknula je županica.

„Iskorištena je jedna velika šansa koju je dala Vlada RH gdje smo imali mogućnost korištenja europskih sredstava koja su ovdje na razini oko 70 posto, 25 posto financirala je Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, a 5,5 posto financirali su građani požeštine. Posebno me raduje vaša spremnost i suradnja sa županijom, gradovima i općinama, kao i sa tvrtkom Tekija. Gradonačelnik Požege sada može pozvati građane da iskoriste ove mogućnosti, da se priključe na javne sustave odvodnje, a što vjerujem da će i učiniti. Volimo čisti okoliš, volite čistu rijeku Orljavu kao i svi mi. Zapravo ovim uređajem ćemo u Požegi i Pleternici zbrinuti otpadne vode s ovog područja. Rijeka Orljava nam u budućnosti treba biti čišća nego što je ikad bila.“ – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Završene projektne aktivnosti navedenog projekta su: izgrađen magistralni vodovod Velika – Požega u duljini 14.792 m i 23 DMA okna za nadzor gubitaka, izgrađeno novih kanalizacijskih mreža u naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac u duljini 19.983 m, izvedena priprema za 483 kućna priključka, rekonstruirano kanalizacijske mreže 11.006 m u gradu Požegi, nabavljena oprema za održavanje sustava odvodnje.

Nakon održane konferencije uslijedio je obilazak gradilišta na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Vidovcima.

Pročitano 6337 puta