Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 04 Travanj 2022 14:54

„Hitna služba će biti dostupnija, brža, kvalitetnija, a funkcionalna integracija između zdravstvenih ustanova podignuta na višu razinu“

 

Zavod za hitnu medicinu Požeško slavonske županije započeo je s radom 01. listopada 2011. godine kao zdravstvena ustanova za pružanje izvanbolničke hitne medicinske pomoći. Djelatnost obavlja na cijelom području Požeško-slavonske županije sa timovima smještenim u Požegi, Pakracu i Pleternici.

Na dijelu prostora starog parkirališta požeške bolnice uskoro će početi izgradnja nove zgrade Zavoda u vrijednosti više od 14 milijuna kuna s PDV-om, a riječ je o zgradi čija je tlocrtna površina 550 četvornih metara u prizemlju te isto toliko na katu. U prizemlju nove zgrade predviđene su garaže za radna vozila, dvije ambulante, prostor za reanimaciju, liječnička soba, tehničarska soba te prostori za lijekove i medicinsku opremu.

Današnjem svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, predstavnici gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije, članovi Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Požeško-slavonske županije te predstavnici izvođača radova i nadzora.

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije istaknuo je kako će se Zavod za hitnu medicinu izgradnjom nove zgrade riješiti problema brže komunikacije s objedinjenim hitnim prijemom. „Bit ćemo efikasniji, dovesti do skraćivanja vremena potrebnog za prijevoz hitnog pacijenta i samim time podići kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Ovim projektom našim građanima će hitna služba biti dostupnija, brža, kvalitetnija, a funkcionalna integracija između zdravstvenih ustanova podignuta na višu razinu.“ – istaknuo je ravnatelj Barišić.

Nova zgrada hitne medicine imat će dvoranu za video edukacije, na prvom katu zgrade predviđeni su prostori za medicinsku opremu i za odmor djelatnika te će također biti nisko energetska sa znatnom uštedom energije i osiguravati sve što je hitnoj službi potrebno u smislu infrastrukture na europskoj razini.

Županica Antonija Jozić pozdravivši sve nazočne istaknula je kako već duži niz godina postoji težnja i želja za izgradnjom nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu pored požeške bolnice. „Danas krećemo u ostvarenje tog cilja i vjerujem da ćemo nakon završetka izgradnje, opremanja i preseljenja zavoda na novu adresu značajno podići razinu zdravstvene zaštite u našoj županiji. Prilika je ovo da naglasimo ulogu svih djelatnika hitne medicinske službe koji 365 dana u godini, 24 sata na dan po svim vremenski uvjetima i na svim dostupnim i teško dostupnim mjestima pružaju zdravstvenu skrb našim pacijentima kada im je to najpotrebnije i spašavaju njihove živote.“ – istaknula je županica.

„Vjerujem da će i ova investicija pridonijeti daljnjem razvoju zdravstvene zaštite u našoj županiji, poboljšati uvjete rada našim djelatnicima, a našim sugrađanima osigurati brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb tik do požeške bolnice kojom se također iznimno ponosimo. Također vjerujem i nadam se da će ovi naši napori naići i na razumijevanje u resornom ministarstvu i Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu te da ćemo uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju za ovaj izuzetno bitan projekt za Požeško-slavonsku županiju.“ – naglasila je županica na kraju svog obraćanja.

Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu istaknula je kako je izrazito važno ulagati u ovakve projekte, raditi na njima i podržavati ih, jer oni donose bolje pacijentima i djelatnicima koji rade izuzetno stresan i odgovoran posao. „Republika Hrvatska već deset godina ulaže znatna sredstva u razvoj hitne medicine. Kao ravnateljica Državnog zavoda mogu biti jako zadovoljna prateći rezultate rada Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, jer je iz dana u dan njihov napredak sve više vidljiv.“ – naglasila je ravnateljica Grba-Bujević

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić poželio je puno uspjeha te naglasio kako će dati sve od sebe da Ministarstvo najaktivnije i najsavjesnije pomogne u realizaciji ovog projekta.

Kamen temeljac zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije položili su državni tajnik Željko Plazonić, ravnateljica Maja Grba-Bujević, županica Antonija Jozić te ravnatelj Fabijan Barišića, nakon čega je župnik Župe sv. Terezije Avilske i ravnatelj Caritasa Požeške biskupije Marijo Večerić blagoslovio temeljni kamen u koji je ugrađena povelja o početku radova, a tri primjerka uručena su danas kao uspomena na ovaj dan.

Pročitano 1955 puta