Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 27 Ožujak 2022 16:10

Glazbeno scenska priredba „Ajmo ikavicom“

 

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ sinoć je u prostorima  požeške Gradske knjižnice po drugi puta organizirala glazbeno-scensku priredbu „Ajmo ikavicom“ kojom se narječje ikavice pokušava zaštiti od zaborava.

Uz predsjednicu Udruge Rajku Radoš, članove i brojne goste, ovoj glazbeno scenskoj večeri prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Članovi Udruge predstavili su sinoć svoju poeziju na ikavici, a u čemu su im poezijom i pjesmom pomogli i gosti - pjesnik Josip Lakušić kao Joza Bebrinski predstavio je ikavicu na svoj način, a poeziju pojedinih članova predstavile su Antonija Janček iz KUD-a „Požeška dolina“ i članica Sandra Halt Ćuže.

Za pjesme slavonskog izričaja zadužena je bila Pjevačka skupina HKUD-a “Slavonija“ iz Jakšića, a pjesme dalmatinskog izričaja izvela je Klapa sveti Lovro iz Požege prikazavši na taj način bogatstvo hrvatskog jezika.

Izvodeći ulomak iz monodrame „Đuka Begović“, Ivica Koprivnjak iz Amaterskog kazališta Belišće pokazao je sinoć u požeškoj knjižnici kako ikavica zvuči na kazališnim daskama.

Izvor foto: Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“

Pročitano 2370 puta