Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 26 Ožujak 2022 12:58

Održana promocija zbirke poezije „Kaplja sna“

 

U Gradskoj knjižnici Požega sinoć je predstavljena zbirka ljubavne poezije pjesnikinje Irene Kalan pod nazivom „Kaplja sna“ koja je izdana u nakladi Matice hrvatske – Ogranak u Požegi, a promociji je uz brojne goste i ljubitelje poezije prisustvovao i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je pozdravivši sve nazočne istaknuo kako nam svima u teškim vremenima koja su iza, ali i ispred nas, treba kapljica sna, nade i zrnce poezije, čestitavši pritom autorici zbirke i požeškom Ogranku Matice hrvatske na organizaciji i održavanju ovakvih promocija.

Predsjednica požeškog Ogranka Matice hrvatske prof. Anita Katić istaknula je kako su pjesme već prekaljene pjesnikinje Kalan u zbirci „Kaplja sna“ od samoga početka magičnom snagom uvukle čitatelja u posebnu atmosferu te kako je ono što je napisano obavijeno ljubavnom čežnjom koja je sama sebi dostatna, a kojoj nije važno da se ostvari, nego da je proživljena i doživljena u mašti pjesnikinje.

„Pjesnikinju krasi lepršavost stila, opušteno pero. U njenim pjesmama možemo prepoznati odjeke našeg pučkog i umjetničkog pjesništva, a osim ljubavnog repertoara, pjesme nadahnuto prodahnjuju motivi zavičajne Slavonije.“ - istaknuo je sinoć autor pogovora dr.sc. Vladimir Lončarević koji je iznio svoje viđenje i dojmove o predstavljenoj zbirci.

Autorica Irena Kalan sinoć je u prekrasnoj Galeriji svjetlosti izrazila zadovoljstvo dolaskom brojnih posjetitelja, posebno pozdravivši goste iz Osijeka, Pakraca i Zagreba i zahvalivši se Ogranku Matice hrvatske u Požegi na podršci jer se njezina zbirka našla među brojnim i vrsnim Matičinim izdanjima.

„Nezamisliv je svijet bez opojnosti i sveprisutnosti ljubavi i zapravo je samo ona i važna. Ova je zbirka u konačnici spomenar ljubavi bića koja ljube neograničeno mjerilima svijeta, a ipak im se pokoravajući i podnoseći teret pokora, jer ljubav je i oganj i iskra.“ - istaknula je autorica.

Izvor foto: I. Tomić

Pročitano 1481 puta