Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 12 Ožujak 2022 14:32

Smotra povijesnih postrojbi na Trgu sv. Terezije Avilske

 

Pripadnici 25 povijesnih postrojbi iz raznih dijelova Republike Hrvatske, kao i sudionici Međunarodnog mimohoda koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Češke, danas su u svojim svečanim odorama mimohodom i postrojavanjem na Trgu sv. Terezije Avilske započeli obilježavanje Dana Grada i Grgurevo.

Svečanom postrojavanju prisustvovali su domaćin današnje manifestacije gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, njezin zamjenik Ferdinand Troha, a iz češkoga grada Bilovca u Požegu je kao gost Trenkovih pandura i Grada Požege došao i zamjenik gradonačelnice Zbyněk Bajnar.

Nakon postrojavanja sudionika povijesnih postrojbi ispred požeške Katedrale, Gradska glazba Trenkovi panduri izvela je himnu Republike Hrvatske nakon koje su predstavnici Gradske straže Požega i njihovi gosti položili vijenac uz spomenik fra Luke Ibrišimovića – Sokola, osloboditelja Požege od Osmanlija.

Svečani program nastavio se tradicionalnom smotrom povijesnih postrojbi koju je izvršio gradonačelnik Glavić, a kome je prijavak ispred svih povijesnih postrojbi predao predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovih pandura, natporučnik Vladimir Potnar. Oni su zajedno obišli i pozdravili postrojbe te je svaka postrojba za sebe gradonačelniku predala prijavak.

„Poštovane članice i članovi povijesnih postrojbi, poštovani gosti, drage sugrađanke i sugrađani, zahvaljujem vam se što ste došli podsjetiti nas na stare običaje, jer čuvanje ognjišta, čuvanje svoje kuće, svog sela, svog grada, svoje domovine, oduvijek je bila sveta dužnost. Vi držite uspomenu na sve one koji su kroz povijest na razne načine radili upravo to.“ – rekao je gradonačelnik.

Prilikom prijema povijesnih postrojbi u Gradskoj vijećnici, srdačnu dobrodošlicu nazočnima uputila je i županica Antonija Jozić zahvalivši se sudionicima današnjeg događanja na dolasku u naš grad. „Prenoseći tradiciju svoga kraja uveliko ste uveličali današnji Dan Grada Požege i naše Grgurevo. Svima vama koji ste ovdje veliko hvala, jer znam da se naši stalni gosti uvijek rado odazovu pozivu, a vi koji ste po prvi puta ovdje istražite ono nepresušno vrelo inspiracije naše slavonske Atene.“ – istaknula je županica.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 718 puta