Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 11 Ožujak 2022 15:28

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege – Jozić: “ Zajedničkim snagama stvaramo snažni grad, grad pokretač gospodarskog razvoja naše županije i grad ugodnog življenja“

 

U Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega u povodu Dana grada koji se tradicionalno obilježava 12. ožujka, danas je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege koja je prošla u znaku dodjele priznanja i nagrada ovogodišnjim laureatima te osvrta na postignute rezultate i prikazom filma o svemu učinjenom u proteklom razdoblju.

Uz domaćine, predsjednika Gradskog vijeća Mateja Begića, gradonačelnika Grada Požege i gradske vijećnike, svečanoj sjednici prisustvovali su i brojni uvaženi gosti.

Na samom početku sjednice prigodnim govorom prisutnima se obratio gradonačelnik grada dr.sc. Željko Glavić koji je istaknuo kako su Požegu posljednjih godinu dana obilježili brojni izazovi. „Već prvi mjesec mandata, u lipnju prošle godine, područje našeg grada pogodile su dvije elementarne nepogode širih razmjera. Sve nadležne službe dale su veliki doprinos saniranju posljedica šteta, no zahvaljujući hitnoj financijskoj pomoći i konkretnim potezima Vlade Republike Hrvatske na čelu s njezinim predsjednikom Andrejom Plenkovićem građanima je pružena potrebna pomoć.“ – rekao je gradonačelnik.

„Tijekom protekle, i na samom početku ove godine priveden je kraju i jedan veliki komunalni i infrastrukturni projekt aglomeracije koji je vrijedan preko 120 milijuna kuna, a počeli su i radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti preko 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava izuzetno značajan za naš grad, kao osnova budućeg razvoja komunalne infrastrukture u Požegi. Od ostalih projekata svakako bih spomenuo radove na projektu „Požeške bolte“, također je pokrenuto i niz aktivnosti na pripremi novih projekata kao što su projektiranje novog dječjeg vrtića Pod gradom i jednog manjeg vrtića u Mihaljevcima, kao i brojni drugi projekti u svrhu unapređenja i boljitka suživota naših sugrađana.“ – istaknuo je gradonačelnik Glavić.

Grad Požega u 2021. godini kroz različite programe poticaja poduzetnicima i obrtnicima dodijelio je 724.074,67 kuna, dok je u 2022. godini za tu namjenu planirano 1.050.000 kuna. Planirane potpore dodjeljuju se kroz subvencije za smještajne kapacitete na području grada Požege, subvencije poljoprivrednicima, potpore za poticanje zapošljavanja i razvoja poduzetništva, za otvaranje kušaonica na području grada Požege i brojne druge.

Pozdravivši sve nazočne u ime predsjednika Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime, požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako su Požegu, sjedište Požeško-slavonske županije i Požeške biskupije kroz povijest izgrađivali, razvijali, snažili i očuvali brojni znani i neznani ljudi. „Svako vrijeme nosilo je svoje izazove, ali Požega je opstala, opstali su njeni vrijedni obrtnici, poduzetnici, poljoprivrednici, znanstvenici, učitelji, crkveni velikodostojnici, a u Domovinskom ratu čuvali su je naši hrvatski branitelji koji su svoje domoljublje hrabro svjedočili i diljem Lijepe naše. Upravo radi svih tih znanih i neznanih ljudi obveza nam je nastaviti graditi mostove, razvijati gospodarstvo, kulturu i sve segmente života u Požegi.“ – istaknula je županica te naglasila kako se zajedništvom svih gradova i općina, snažnom suradnjom grada i županije te snažnom podrškom i potporom Vlade Republike Hrvatske uvijek može postići više i bolje.

„Zajedničkim snagama stvaramo snažni grad, grad pokretač gospodarskog razvoja naše županije i grad ugodnog življenja. No to ne činimo sami, čine to i naši poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici i svaki građanin u okviru svog radnog mjesta i zajednice.“ – istaknula je županica na kraju svog obraćanja.

Izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Dunja Magaš istaknula je kako je uvijek sretna kada dođe u svoj rodni kraj te zahvalila gradonačelniku na pozivu čestitavši svim stanovnicima Dan grada.

“Iz pozicije resora iz kojeg dolazim, mogu istaknuti kako je na području Požege ugovoreno 17 projekata energetske obnove u vrijednosti 55,15 milijuna kuna te je također provedeno 33 projekata energetske obnove obiteljskih kuća vrijednosti oko 5 milijuna kuna. Na području županije subvencionira se 369 kredita kojima se kroz programe za mlade u projektima sufinanciranja pomaže pri kupnje prve nekretnine“ – istaknula je državna tajnica Magaš.

Nagrade Grada Požege ovogodišnjim laureatima uručio je predsjednik Gradskog vijeća Matej Begić zajedno sa gradonačelnikom Požege dr.sc. Željkom Glavićem. Dobitnik Kolektivne nagrade Grada Požege je Gradska knjižnica Požega, Povelju humanosti Grada Požege dobila je Udruga veterana 63. „A“ Samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, dok je Nagradu za životno djelo dobio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević.

Pročitano 1339 puta