Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 05 Ožujak 2022 12:35

Otvorena izložba „Ples je sestra muzike, poezije i plastike“

 

Povodom Dana žena, sinoć je u prostorijama Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica otvorena izložba akademske kiparice Tatjane Kostanjević pod nazivom „Ples je sestra muzike, poezije i plastike“. Predstavljene su skulpture koje su na tragu već poznatih Terpsihora i plesačica, koje još nisu bile pred širom publikom. „Nadahnuće mi je bila velika žena i umjetnica, plesačica Isadora Duncan pa je stoga u tom duhu i naziv izložbe. Izložbe su uvijek veliko veselje ukoliko se radi s pravim i dobrim ljudima, a ovo mjesto i ovaj grad to definitivno jesu.“ – istaknula je kiparica Kostanjević koja je 1963. godine rođena u Rijeci, a kiparstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine.

Tatjana Kostanjević svojim umjetničkim radom predstavila se na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine, a nekoliko njih krasi i grad Požegu. Njena kiparska djela karakteriziraju živost, podatnost i eleganciju pokreta, bilo da se radi o portretima u bronci, figurama ili medaljama. Za doprinos u kulturi 2010. godine dodijeljena joj je nagrada Grada Požege, a kao samostalni umjetnik akademska kiparica živi i stvara u Požegi i Opatiji.

Sinoćnjem otvorenju izložbe prisustvovali su brojni građani, članovi Udruge pisaca i slikara "Matko Peić", amaterski slikari i umjetnici s područja Pleternice i Požege, kao i gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić koja je zahvalila autorici izložbe što svojim radovima sudjeluje u manifestacijama kojima Pleternica obilježava Dan žena, ne skrivajući zadovoljstvo izloženim radovima u pleterničkoj knjižnici.

„Žene imaju važnu ulogu u društvu, ali nažalost nisu često zastupljene i vrednovane koliko bi zapravo trebale biti. Trebamo se svi zajedno truditi kako bi se to promijenilo i poslati snažnu poruku društvu da nema tolerancije za nasilje nad ženama.“ – istaknula je županica Jozić.

Izvor foto: D. Mirković

Pročitano 740 puta